Home > Euron faller efter nedgradering av kreditbetyg

Euron faller efter nedgradering av kreditbetyg

Kombinationen av ett sämre än väntad italiensk auktion av obligationer och en nedgradering av kreditbetygen för flera länder i euroområdet på fredagen, fick euron att falla till nya bottenrekord igen innan marknaderna stängde för veckan. I dag med de amerikanska marknaderna stängda för en bankhelgdag, kommer valutahandlare vilja ägna stor uppmärksamhet åt varje nyhet från euroområdet, särskilt talet från ECB: s ordförande planerad till 18:00 GMT.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend up up down up up down
Veckotrend down down down up down down
Motstånd 1.3005 1.5555 77.29 0.9510 1.0384 0.8401
1.2933 1.5490 77.13 0.9459 1.0350 0.8358
1.2875 1.5441 76.99 0.9417 1.0295 0.8326
Stöd 1.2815 1.5392 76.84 0.9376 1.0244 0.8290
1.2744 1.5332 76.72 0.9325 1.0203 0.8254
1.2626 1.5235 76.54 0.9242 1.0163 0.8222

Ekonominyheter

USD – USD vände på steken vid veckans slut

Efter att ha fått ta små nedgångar mot dess viktigaste valutarivaler för större delen av förra veckan, lyckades USD ha ett rally på fredagen där få nyheter från euroområdet fick valutahandlare att byta fot och flytta sina tillgångar till säkrare mark i tillflyktsortsvalutor. Valutaparet EUR/USD nådde en ny 16-månads lägsta efter att antal länder i euroområdet fått sina kreditbetyg nedgraderade. Utöver USD framgång kontra euron, vände den också till hausse mot både den japanska yenen och schweizerfrancen.

Sett till dagens handel bör valutahandlare notera att de amerikanska marknaderna håller stängt för en bankhelgdag och dollarns riktning kommer sannolikt att bestämmas av nyheter från euroområdet. Valutahandlare kan vilja ägna stor uppmärksamhet åt ett tal från ECB: s ordförande senare på eftermiddagen. Med inga dramatiska meddelanden att förvänta från talet, kan valutahandlare besluta sig för att hålla sig kvar i den säkra tillflyktsortsvalutan USD och stödja en fortsatt hausse ännu en dag.

En titt senare i veckan väntas rapporter från den amerikanska bostadssektorn som är prognostiserad att påverka dollarn. Den amerikanska bostadskrisen har varit ett av de största hindren för en ekonomisk återhämtning. Om denna veckas uppgifter förstärker detta sentiment, kan USD få se några bakslag mot några av de andra trygghetssökande valutorna, särskilt CHF och JPY.

EUR – Euron nådde nya lägsta förföljd av nedgraderingar

EUR slutade förra veckan med baisse efter att ett antal länder i euroområdet fick sina kreditbetyg nedgraderade. Den gemensamma valutan nådde ett nytt 11- årslägsta mot yenen och deprecierade till ett sexton månaders lägsta mot den amerikanska dollarn. Förutom nedgraderingarna var investerares pessimism i euroområdet också tagna på sängen av ett uppenbart avbrott i samtalen över en grekisk skuld swap och en sämre än väntad italiensk obligationsauktion på fredagen.

Denna vecka ligger allas ögon kvar i euroområdet för att se om någon hållbar lösning på den nuvarande krisen kommer att tillkännages. I dag kan euron få se små uppgångar under förmiddagen med valutahandlare som skulle kunna tolka att USD är övervärderad och lätta på några av deras korta positioneringar i valutaparet EUR/USD. Senare under dagen kan ett tal från ECB: s ordförande ange tonen för den gemensamma valutan under kvällen och nattens handel. Valutahandlare kommer också vilja uppmärksamma det tyska ZEW affärsklimatindexet på tisdagen. Som den största ekonomin i euroområdet, tenderar tyska grundläggande indikatorer ha en betydande inverkan på euron.

JPY – Valutaparet EUR/JPY nådde nya låga med ett färskt 11- årslägsta

Den japanska yenen avslutade förra veckan i dur, när valutan nådde ett nytt elva årshögsta mot euron. Valutaparet EUR/JPY föll efter att dåliga grundläggande nyheter kom ut från euroområdet, som markerade hur bräcklig den nuvarande europeiska krisen är. Investerare reagerade på nyheterna genom att flytta sina tillgångar till den säkrare tillflyktsortsvalutan JPY. Bland de stora valutorna ses JPY oftast som en stabil och mindre riskfylld valuta. Mot den amerikanska dollarn var yenen inte lika lyckligt lottad, där valutaparet USD/JPY tog sig uppåt för att stänga veckan på 76,95.

Denna vecka kommer yenen återigen att styras av euroområdet och amerikanska grundläggande nyheter. Ytterligare negativa nyheter från Europa kan leda till ytterligare uppgångar för den japanska valutan kontra EUR. Vad kommer att vara mer intressant är att se hur yenen reagerar på ett parti av amerikanska rapporter från bostadsmarknaden och tillverkningsdata satt att släppas senare i veckan. Förra veckans amerikanska grundläggande data kom in under förväntningarna. Om denna vecka följer samma trend, kan JPY återta en del av sina senaste nedgångar kontra greenbacken.

Råolja – Råoljepriset fortsätter att falla efter EU-nyheter om oljeembargo

Råoljepriset stängde förra veckan i moll, efter nyheten om att varje EU-förbud mot importerad iransk olja sannolikt kommer att fasas ut under de kommande månaderna. Nyheten hjälpte till att lugna investerare för att oljeimporten till Europa inte skulle störas inom den närmaste framtiden. Råoljepriset avslutade veckan under den psykologiskt viktiga nivån på 100 dollar per fat, efter veckor av hausseartade rörelser på grund de politiska spänningarna i Mellanöstern.

Denna vecka kommer valutahandlare vilja hålla ett öga på varje händelse i Mellanöstern. Ytterligare eskalering mellan Iran och västvärlden kommer sannolikt att driva upp priset på olja kraftigt. Dessutom varje nyhet när det gäller EU skuldkrisen kommer sannolikt att ha en inverkan på priset i råolja. Priset på olja tenderar att stiga och falla tillsammans med euron. Skulle den gemensamma valutan behålla sin baisseartade trend kan oljepriset också följa med.

Tekniska nyheter

EUR/USD

De flesta tekniska indikatorerna visar att valutaparet ligger i det översålda territoriet. Detta indikerar att en korrigering uppåt sannolikt kommer att den ske närmaste tiden. Williams Percent Range ligger för närvarande runt -95 nivån, medan RSI har sjunkit under 30 nivån. Ligga långt denna vecka kan vara en klok strategi.

GBP/USD

Efter förra veckans baisse trend, visar de tekniska indikatorerna nu att detta valutapar handlar på neutral mark. Det dagliga diagrammets RSI ligger för närvarande på 40, vilket normalt innebär att inga signifikanta rörelser förväntas inom en snar framtid. Valutahandlare kan kanske vilja ta en avvaktande hållning för detta valutapar i dag.

USD/JPY

De flesta långsiktiga tekniska indikatorerna placerar det här valutaparet i neutralt territorium, vilket innebär att det kan behålla sin nuvarande trend för tillfället. Med detta sagt verkar Bollinger Bands på det dagliga diagrammet strama åt. Om detta fortsätter kan en prisändring börja ta plats. Valutahandlare kommer vilja ta en vänta och se strategi för detta valutapar.

USD/CHF

De tekniska indikatorerna på både de dagliga och veckovisa diagrammen placera detta valutapar i det överköpta territoriet, vilket innebär att en nedåtgående korrigering kan ske. Ett baisseartat kors tycks ha börjat ta form på det veckovisa diagrammets Slow Stokastiska, medan det dagliga diagrammets Williams Percent Range har gått över -20 nivån. Valutahandlare kan kanske vilja ligga kort i sina positioneringar.

Wild Card

EUR/GBP

Efter förra fredagens baisse resa visar de tekniska indikatorerna nu en korrigering uppåt för valutaparet. Williams Percent Range på 8-timmarsdiagrammet ligger på -80, medan Stokastiska Slow på 4-timmarsdiagrammet har bildat ett hausseartat kors. Forex valutahandlare kanske vill ligga långt i sina positioneringar idag.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.