Home > Euron ligger fortsatt högt trots en nedgraderad BNP-prognos för Euro-området

Euron ligger fortsatt högt trots en nedgraderad BNP-prognos för Euro-området

Euro fortsätter sin starka vändning efter den låga starten av det nya handelsåret. Trots alla negativa nyheter från Europa, och det finns ett par, är euron fortsatt stark och hittar köpare vid varje dipp.

EU-kommissionen nedgraderade nyligen den ekonomiska prognosen för året. De reviderade den ekonomiska tillväxten lägre efter längre nedstängningar och en tuff vinter. Vi kan även här lägga till alla problem som har uppkommit kring vaccinationen i Europa, samt det otillräckliga ekonomiska stödet i jämförelse med andra delar av världen (exempelvis i USA). Europa har även försvagats då Storbritannien har lämnat unionen.

Euron stöttas av en positiv vändning i italiensk politik

En sak hände på sistone i Europa som kan förklara den stigande euron. Italien har en ny premiärminister, och det är inte vem som helst utan Mario Draghi, tidigare ordförande på ECB, som många menar var mannen som räddade euron för ett par år sedan när han sade att ECB kommer göra ”det som krävs” för att stå bakom den gemensamma valutan.

Marknaderna har varit entusiastiska över denna nya utveckling i italiensk politik. Sedan det blev officiellt har den italienska spridningen sänkts då det finns en stark tilltro till Draghi i Europa.

Från denna stund har euron stigit från de låga nivåerna. EURUSD-paret vänder från under 1,20 till 1,22 igår. Dessutom ligger EURJPY över 128 och EURAUD och EURCAD hittar även stöd vid dipparna, mer tack vare starkare råvarupriser än det som händer med euron.

Vissa menar att Draghi har kommit tillbaka för att rädda Europa, på samma sätt som han räddade euron. Det är dock inte många som kommer ihåg att Draghi var den första ECB-ordföranden som aldrig höjde räntorna under hans åtta år som ledare. Hans extrema duvaktighet ansvarade även för att euron vände från 1,40 till att nästan stå i paritet med dollarn. Detta hjälpte europeisk export och bidrog till ekonomisk tillväxt, men den lägre euron var en följd av Draghis politik.

Nu när han igen spelar en viktig roll i europeisk politik bör man inte överraskas om Italien blir mer aktivt involverade i Europas öde. Om något lär hans återkomst bli en faktor för en sjunkande valuta och kan läggas till i den hög av argument som vi presenterade i början av denna artikel.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.