Home > Euron under press då ECB är redo att agera

Euron under press då ECB är redo att agera

Euron har på sistone sjunkit på valutamarknaden. Den gemensamma valutan minskade mot den amerikanska dollarn och japanska yen, och detta ser ut att fortsätta.

Den europeiska centralbanken (ECB) har blivit allt mer orolig över eurons styrka, trots faktumet att eurons verkliga växlingskurs, baserat på PPI (Purchasing Parity Index), avslöjar att eurons styrka inte bör vara ett problem. Långsiktig avkastning är dock ett orosmoln för centralbanken, vilket leder till att marknaden förväntar sig att ECB kommer öka sina inköp i PEPP-programmet denna vecka. När detta sker, och om andra centralbanker inte genomför liknande lättnader, bör euron sjunka ännu mer.

EURUSD tillbaka på 1,20

Den oönskade ökningen av obligationsräntan är inte något som ECB vill ha. Obligationsräntan stiger när investerares optimism ökar, vilket är fallet nu då det värsta från pandemin ser ut att ligga bakom oss.

Riktmärket för växlingskursen mot alla traders jämfört med styrkan i den gemensamma valutan är EURUSD:s växlingskurs. Nyligen föll den med över 200 punkter på tre dagar, tack vare en stark dollar men även en svag euro.

Medan ECB är oroade över den stigande obligationsräntan kan vi inte säga samma sak om Fed. Faktum är att Fed:s ordförande, Jerome Powell, använde sitt tal inför kongressen förra veckan till att lugna marknaderna utan att antyda att Fed kommer öka sina tillgångsköp. Kom ihåg att priset på en obligation och dess ränta har en omvänd relation. När avkastningen stiger minskar därmed priset på obligationen, och vice versa. Nu när obligationsräntan stiger kommer det leda till att priserna på obligationerna sjunker, om inte Fed börjar köpa obligationerna.

För ECB ser det ut på ett annat sätt. Centralbanken har varit väldigt högljudd på sistone, framförallt under förra veckan då de uttryckte sin villighet att göra mer. Mer obligationsköp i Europa bör därmed väga på avkastningen, och även på den gemensamma valutan.

För traders innebär detta att euron bör vara under mer press under de kommande dagarna/veckorna, framförallt om ECB:s köpvilja inte matchas av liknande åtgärder från andra centralbanker.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.