Home > Euroområdet behöver både tillväxt- och åtstramningspolicy

Euroområdet behöver både tillväxt- och åtstramningspolicy

Euroområdet behöver både insatser för att stötta tillväxten och budgetnedskärningar för att ta sig ur krisen.

Det sade ECB-direktionsledamoten Jörg Asmussen på torsdagskvällen, enligt Bloomberg News.

”Debatten handlar inte om åtstramning eller tillväxt. Istället handlar det om åtstramning och tillväxt. Vi behöver både och”, sade han.

Han sade att medan ”ingen är emot tillväxt”, måste beslutsfattare hitta vägar att öka ”tillväxtpotentialen” snarare än att introducera ”kortsiktiga initiativ”.

”Finanspolitisk konsolidering är inte självsyftande. Snarare är det än förutsättning för att uppnå hållbar tillväxt. Det enda alternativet skulle vara att slåss mot skulder genom att öka skulder. Det är ingen lösning”, sade han.

Som ett svar på kritik att ECB:s likviditetsåtgärder skapar inflation sade han att det ”inte finns någon anledning att ifrågasätta vårt åtagande till prisstabilitet”.

”Om inflationsrisker skulle uppstå skulle vi vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra att dessa risker materialiseras och dra tillbaka överflödig likviditet”, sade han.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.