Home > Europa kan ha svåra tider fram sig på grund av Brexit och COVID

Europa kan ha svåra tider fram sig på grund av Brexit och COVID

Europa är ett av de områden som drabbats hårdast av coronaviruset. Detta är den enda region som har stängt ned sina ekonomier mer än en gång. Medan åtgärderna från olika regeringar skiljer sig har ekonomin drabbats hårt oavsett.

Då vi närmar oss årsslutet fokuserar nu alla på vad som kommer ske nästa år. Den 27:e december inleds vaccinationen i Europa. EU-kommissionen har planerat noggrant så att alla länder startar ungefär samtidigt. Kritik har dock framkommit angående hur kommissionen har hanterat pandemin, framförallt angående förhandlingar om vaccininköp.

Risker för europeisk enhetlighet

En positiv aspekt som pandemin har inneburit är enhetlighet i Europa. För första gången någonsin genomförde Europa gemensam skuldsättning, ett viktig steg mot eftertraktad integration i det finansiella rummet.

En ny artikel i Spiegel, en tysk tidning, togs det upp hur denna enhetlighet hotas. Det ser ut som att EU har avslagit ett erbjudande att köpa 200 miljoner vaccin av tyska BioNTech för att se till så att Sanofi (franskt företag) får en liknande beställning. Samtidigt sköt Sanofi upp sitt vaccindatum med minst sex månader, vilket ledde till att EU fick mindre doser än andra länder.

Denna nyhet har ännu inte verifierats, men om den är sann innebär den en stor risk då regeringar kan börja placera sina egna beställningar och därmed kringgå kommissionen. Tyskarna är väldigt irriterade att landet förlorade vaccinracet mot USA och Storbritannien, torts att vaccinet först utvecklades i Tyskland.

Stark valuta innebär problem för inflationen

Ett annat hot kommer från en stark valuta. Euron, den gemensamma valutan, sitter nära höjdpunkterna under 2020 och ligger på runt 1,22. Som den europeiska centralbanken (ECB) har nämnt flera gånger innebär den starka valutan en risk för inflationen, vilket leder till att centralbankens mandat blir svårt att uppnå.

Det finns nu de som menar att euron kan stiga så högt som 1,25 inom en snar framtid, och av de senaste prisförändringarna att döma bör vi inte överraskas om detta sker under 2021.

Brexit

Vi vet fortfarande inte vad Brexit leder till. Många scenarier har tagits fram, men verkligheten skiljer sig ofta från dessa hypotetiska scenarier. Risken här är att Brexit får en starkare negativ påverkan på de europeiska ekonomierna än man från början trodde.

Allt sammantaget är dessa tre områden viktiga att överväga när man pratar om potentiell risk för Europa och det europeiska projektet under det kommande året. Om vi dessutom adderar den pågående pandemin blir det inte en särskilt ljus bild av framtiden.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto