Home > Europa står inför en tid av utmaningar, Mario Draghi

Europa står inför en tid av utmaningar, Mario Draghi

Det sade ECB-chefen Mario Draghi i ett anförande i Tyskland på tisdagen, enligt Bloomberg News.

Samtidigt stärks eurons fundament. Regeringarna genomför nödvändiga reformer och konkurrenskraften förstärks. Om reformerna fortsätter att genomföras så finns det skäl att vara positiv, och euroområdets ekonomi väntas återgå till tillväxt nästa år. ECB fortsätter att upprätthålla prisstabilitet, som är ett fundament för tillväxt.

Han sade att ECB:s program för obligationsköp tar bort en ogrundad rädsla för euron, och annonserandet av programmet har lättat på marknadens oro och stärkt förtroendet. Men programmet kan bara bygga en bro.

Mario Draghi konstaterade att den ogrundade rädslan för ett uppbrott av euroområdet skapat större ränteskillnader och fragmentiserade marknader.

Han sade att programmet för tillgångsköp, OMT, har hjälpt till att stabilisera många marknader. OMT är endast till för att säkra transmissionsmekanismen i euroområdet, det handlar inte om att finansiera regeringar. OMT kommer också bara med kraftfulla villkor.

ECB-agerandet löser inte alla underliggande skuldproblem, och utan villkor så kommer inte ECB-interventionen att vara trovärdig. Obligationsköpen är inte ett avsteg från ECB-mandatet.

Han har stor respekt för Bundesbank och sade att dess oro i många delar delas av ledamöter inom ECB-rådet. ECB stod samtidigt inför alternativt att säga ”nein zu allem” men valde att agera. Exceptionella tider kräver ibland exceptionella åtgärder.

ECB-chefen sade också att investerare nu erkänner att euroområdet gör framsteg och ”riktiga pengar” nu flödar tillbaka till euroområdet.

Han sade att en enda övervakande myndighet för banksektorn är ett viktigt steg i Europa och att ECB vill separera dess roll för penningpolitiken och för övervakningen.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto