Home > Europabörser föll i avvaktan inför besked kring Grekland och valet i USA

Europabörser föll i avvaktan inför besked kring Grekland och valet i USA

OMXS30 (daily chart)
OMXS30 (daily chart)

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 0,6 procent lägre på indexnivån 1.063. Börsomsättningen uppgick till blygsamma 8,9 miljarder kronor.

”Det har varit en håglös dag med låg omsättning på Stockholmsbörsen, som dock klarat sig relativt bra med tanke på nedgången i USA i fredags. Det kommer vara lugnt fram till på onsdag då tolkningar av utfallet i valet kommer påverka utvecklingen, bland annat hur politikerna ska kunna hantera det finanspolitiska stupet (”fiscal cliff”) vid årsskiftet”, sade en aktiestrateg i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Utöver försiktigheten att sitta på för stora positioner inför det amerikanska valet gäckade även osäkerhet rörande en grekisk sparpaketsomröstning börsutvecklingen i Europa. Sparpaketet, som omfattar 13,5 miljarder euro, är ett villkor för att landet ska få nästa delutbetalning av stödlånen.

Euro Stoxx 50 var ned 1,0 procent strax före stängning, medan det bredare Bloomberg Europe 500 backade mindre, 0,5 procent. Börserna i Frankfurt och London backade kring 0,5 procent medan den i Paris sjönk 1,0 procent, främst tyngd av banker. I Stockholm var sektorsmönstret dock inte lika tydligt.

Euro Stoxx (daily chart)
Euro Stoxx 50 (daily chart)

Bland aktierna som stack ut under den relativt lugna handelsdagen i Stockholm hittades SCA med en uppgång på 1,5 procent. SCA meddelade på sin kapitalmarknadsdag att det håller fast vid de övergripande finansiella målen och strategierna. Bolaget har vidare initierat ett nytt åtgärdsprogram inom sin hygienverksamhet för att ytterligare minska kostnaderna och öka produktiviteten.

”Det var större än jag hade räknat med och kostnaderna för programmet ser relativt måttliga ut”, sade en bolagsanalytiker till Direkt om åtgärdsprogrammet.

MTG avancerade 2,7 procent. SEB Enskilda har höjt sin rekommendation för MTG till köp, från tidigare behåll.

Bland den senaste tidens surdegar var vidare Swedish Match 0,8 procent högre. Exane BNP Paribas har höjt rekommendationen för snusjätten till outperform, från neutral.

I botten av OMXS30 hittades SEB, ABB, Scania, Getinge, och Boliden, där samtliga var ned mellan 1,5 och 2,5 procent.

Utanför storbolagsindexet var Net Entertainment en av de stora förlorarna med en nedgång på över 7 procent. Skatteverket överväger upptaxering av Net Entertainment med totalt 88,1 miljoner kronor, enligt ett preliminärt besked. Net Entertainment anser att detta saknar grund och kommer att överklaga ett eventuellt slutligt beslut.

Indutrade handlades lägre under större delen av handelsdagen efter att ha rapporterat ett tredjekvartal som inte riktigt infriade snittförväntningarna i SME Direkts analytikerenkät. Efter en stark slutspurt på måndagseftermiddagen slutade aktien dock 3,5 procent högre.

På den svenska statistikfronten steg inköpschefsindex för svensk tjänstesektor oväntat till 50,3 i oktober, från 47,2 föregående månad. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades en nedgång till 46,6 i oktober.

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto