Home > Europaräntor svagt upp medan euron tappar.

Europaräntor svagt upp medan euron tappar.

Europaräntorna stiger något under tisdagen, med tyska räntor 1-2 punkter upp. Börserna är överlag på plus medan euron tappar ytterligare.

Marknaderna fortsätter därmed att agera lite trevande efter att ha bockat av det franska valresultatet på söndagen.

Många har noterat att volatilitets-index sjunkit tillbaka till låga nivåer, och där CBOE:s VIX-index på måndagen stängde på den lägsta nivån sedan december 1993.

Inkommande data visade att den tyska industriproduktionen sjönk 0,4 procent i mars, väntat -0,7 procent, med dämpad efterfrågan för investeringsvaror och energi. Februariutfallet reviderades ned något.

Exporten steg 0,4 procent i mars medan importen ökade med 2,4 procent, mer än väntade 0,2 respektive 1,6 procent.

Unicredit noterar att dämpningen i mars kan ses som en ”korrektion” efter två starka månader och även om februari reviderades ned så har produktionen för hela första kvartalet ökat 1,4 procent jämfört med föregående kvartal.

”Det är därmed en teknisk andhämtning efter den vanliga månatliga volatiliteten men absolut inte slutet på återhämtningen. Företagssentimentet har legat kvar på förhöjda nivåer på senare tid eller till och med ökat ytterligare. Den fortsatta uppgången i nya order och export (hårda data) talar också för en fortgående återhämtning”, skriver Unicredit.

På fredag publiceras det preliminära tyska BNP-utfallet för första kvartalet, som väntas visa en uppgång med 0,6 procent från föregående kvartal enligt Bloomberg News enkät. I nästa vecka kommer preliminär BNP för hela euroområdet.

ECB-rådsledamoten Yves Mersch talade på måndagen om förbättrade tillväxtutsikter och på onsdagen ska ECB-chefen Mario Draghi tala. Vid det senaste rådsmötet var hållningen att även om riskbalansen förbättras för tillväxten har den ännu inte gjort det för inflationen för att motivera kursändring.

Bedömare har samtidigt börjat vänta sig en gradvis justering av den framåtblickande guidningen i närtid, med främsta fokus på nästa rådsmöte den 8 juni.

”Draghi har varit duvaktig hittills men om han ändrar ton, så kan vi få se en vänd ström. Under de kommande två månaderna tror jag euron har störst potential på uppsidan, givet att Draghi försökt hantera marknadens förväntningar i duvaktig riktning, till skillnad från Fed”, sade Kyosuke Suzuki på Societe Generale till Reuters.

USA-räntorna har stigit svagt i Europahandeln, men visar små förändringar från svensk stängning på måndagen.

I eftermiddag publiceras NFIB småföretagarindex, den veckovisa detaljhandelsförsäljningen, grossistlager samt JOLTS- (antalet lediga platser).

Fed-chefen i Cleveland, Loretta Mester, sade i en intervju med Bloomberg News, att dåliga saker händer när centralbanken håller styrräntorna alltför låga alltför länge. Hon uppmanade kollegorna att leverera en gradvis stramare penningpolitik.

”Jag tror inte att vi ligger långt bakom kurvan. I den här miljön, när vi fortsätter att göra framsteg mot våra mål, behöver vi höja styrräntorna, eftersom om du inte gör det så kommer du att hamna efter, och då blir resultatet aldrig bra”, sade hon.

Senare på tisdagen talar ytterligare ett par Fed-ledamöter.

Enligt CME Groups ”Fed watch tool” är en höjning i juni inprisad till 88 procent.

Yenen har tappat till 113:50 mot dollarn och till 124:10 mot euron under tisdagen.

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda sade på tisdagen att de väntas nå inflationsmålet någon gång under nästa budgetår om de fortsätter med den expansiva policyn.

Han påminde om att de nyligen uppgraderat de ekonomiska utsikterna och att den globala ekonomin växer starkare. Japans utbudsgap förbättras i snabb takt och arbetsmarknaden är stram.

”Om vi fortsätter vår nuvarande aggressiva penningpolitiska lättnad så tror jag att inflationen kommer att nå 2 procent under budgetåret 2018. Men vi har senarelagt målet, så jag vill bevaka inflationsförväntningarna och agera snabbt vid behov”, sade han enligt Reuters.

Svenska räntor handlas svagt upp medan kronan tappat 1-2 öre mot dollar och euro.

Svensk Handel/Stils Stilindex för april månad visade att försäljningen av såväl kläder som skor sjönk.

Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, noterade ännu en minusmånad för modehandeln.

”Att påsken med flera röda dagar inte är särskilt stor för sällanköpsvaruhandeln generellt är en förklaring. Ett bistert väder har också bidragit, trots att förra årets aprilväder inte heller var speciellt vårlikt”, sade han i en kommentar.

Europaräntor svagt upp medan euron tappar.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
DAX
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto