Home > Europas ekonomiska ledare har problem

Europas ekonomiska ledare har problem

EU skapades med en vilja att sammanföra europeiska länder och blev snabbt en hyllad global ekonomisk modell. Denna marknad möts av avund på många håll – med över 500 miljoner människor i området är det ett mål för många företags varor och tjänster. Tyskland är en av Europas ekonomiska ledare, har haft ett enormt överskott och ansvarar för majoriteten av europeisk export.

I flera år har investerare varit intresserade av hur Europa presterar, och det de framförallt tittar på då är Tyskland, och efter det resten av Europa. Det finns ett talesätt som går något i still med att ifall Tyskland nyser blir Europa förkylt. Och detta gäller framförallt under kriser.

Fruktansvärda ekonomiska siffror från Tyskland

Tyska fabriksbeställningar minskade med 15,6% i mars, vilket är en rekordsiffra. Siffrorna antyder att global handel skulle fortsätta sjunka i april, framförallt med tanke på den roll som tysk export spelar på den globala handelsscenen.

Industriell produktion noterade ännu lägre resultat, framförallt på grund av nedstängningen av tyska bilfabriker. Eftersom fabrikerna stängdes under andra hälften av mars öppnade de gradvis upp i april. Dock sjönk deras produktion med över 90%.

Bilindustrin är bara ett exempel som illustrerar hur det står sig med Europas största ekonomi.

Tyskland är ett rikt land och har den största ekonomin i Europa, men de har även ett överskott. Vid behov har de likvida medel att använda, utan att befolkningen ska straffas med nya skulder.

Andra länder, framförallt i södra Europa (Spanien, Italien, Grekland, Portugal) har problem med att hitta de likvida medel som de behöver nu när lokala ekonomier är nedstängda.

En annan faktor är att Tyskland är ett av de länder som inte gjorde en total nedstängning under pandemin. De tillät en del företag att fortsätta vara aktiva, folk fick lämna sina bostäder och grundläggande tjänster var fortfarande tillgänglig. Ändå är ekonomin på väg att kollapsa, och vi kan bara föreställa oss hur det ligger till i övriga europeiska länder.

En sak är dock säker – detta är ingen vanlig kris och det är uppenbarligen något som tog världen med storm. Beroendet av Asien, framförallt Kina, tvingar länder att överväga framtida strategier då export och import inte når samma nivåer som tidigare under lång tid framöver.

Tysklands ekonomiska situation indikerar att Europa har en fruktansvärd ekonomisk kris framför sig, och medan Asien börjar återhämta sig finns det fortfarande mycket att göra i Europa för att komma ifatt.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto