Home > Europas skuldkris färgar terminerna rött innan öppning

Europas skuldkris färgar terminerna rött innan öppning

“Under den europeiska handelssessionen räknar vi med nyhetsrisker från tyska förbundskanslern Angela Merkels möte med Greklands premiärminister Antonis Samaras samt presskonferensen som följer det spanska kabinettens möte kring bankräddningsplanen”, skriver Nomura i ett marknadsbrev.

Kring klockan 8.35 noterade terminerna för Eurostoxx 50, franska CAC 40 och tyska DAX samtliga en svag dragning nedåt.

Om riskkapitalbolaget Tritons köp av det europeiska katalogföretaget European Directories går igenom, kan nästa affär bli en sammanslagning med Eniro, skriver Dagens Industri i fredagens upplaga, med hänvisning till anonyma källor.

Panaxia föreslog inför öppning en nyemission om minst 225 miljoner kronor. De största aktieägarna, Forex Bank respektive Sparbanken 1826 har sammanlagt åtagit sig att teckna aktier i emissionen för 150 miljoner kronor. Anledningen till emissionen är de stora förluster som belastade resultatet under det andra kvartalet 2012.

Konfektyrföretaget Cloetta redovisade på morgonen ett negativt resultat om drygt 100 miljoner kronor efter skatt, tyngt av kostnader relaterade till integrationsarbete samt fabriksomstruktureringar. Även Black Earth Farmings resultat var negativt för det andra kvartalet 2012. Jordbruksföretagets resultat efter skatt landade på -7,6 miljoner dollar (0,5).

Fastighetsbolaget Sagax redovisade däremot ett positivt resultat efter skatt på 105 miljoner kronor och Shamaran Petroleum visade ett nollresultat under det andra kvartalet. CTT vände vidare till vinst med stöd av en omsättning som var i det närmaste dubbelt så hög som samma period 2011.

På makrofronten fortsätter förhandlingarna mellan euroområdet och Grekland. På fredagen kommer Greklands premiärminister Antonis Samaras till Berlin för överläggningar med Angela Merkel, och på lördagen fortsätter den grekiske ledaren till Paris för att träffa Francois Hollande.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel tog på torsdagskvällen emot Frankrikes president Francois Hollande för ett middagsmöte i Berlin. Inför mötet försäkrade ledarna att de vill att Grekland ska bli kvar i euroområdet, men Grekland måste också leva upp till de åtaganden de gjort som villkor för det internationella stödpaketet. De vill nu invänta trojkans nästa rapport i september.

Inga formella uttalanden gjordes efter mötet, men enligt en tysk regeringsföreträdare hade de enats om att kräva att Grekland ska uppfylla villkoren för stödpaketet. Det kom däremot inga signaler om de är redo att acceptera det grekiska önskemålet om utökad tidsram för besparingarna.

Den spanska regeringen håller på att ta fram nya regler som ger staten möjlighet att intervenera i problemtyngda långivare och stänga ner banker som vägrar att ta fram trovärdiga överlevnadsplaner, skriver Financial Times och hänvisar till uppgifter från en anonym regeringsföreträdare.

Enligt uppgifterna som publicerats på FT:s hemsida vill den spanska regeringen, inför fredagens ministermöte, stärka centralbankens roll i regleringen av bankerna. Detta är också ett villkor för euroområdets stödpaket på 100 miljarder euro.

På fredagens amerikanska makroagenda riktas blickarna kanske främst mot data över orderingången på varaktiga varor i juli, som publiceras klockan 14.30. USA-terminerna noterade en svagt positiv utveckling på fredagsmorgonen.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto