Home > Europaterminerna pekar mot en positiv öppning

Europaterminerna pekar mot en positiv öppning

”Risksentimentet har fortsatt varit generellt positivt under de senaste 24 timmarna, vilket tillåtit ledande börsindex att trycka upp mot nya högstanivåer. Gårdagens tankar om ytterligare kinastimulanser rapporterades vara underliggande faktor bakom torsdagens uppgång i Asien. Under natten mot fredagen verkar sentimentet ha fått ytterligare stöd av lugnande kommentarer från tyska förbundskanslern Merkel”, skriver Deutsche Bank i ett marknadsbrev.

Kring klockan 8.35 var terminerna för Eurostoxx 50, franska CAC 40 och tyska DAX 0,4 till 0,6 procent högre.

På bolagsfronten Odd Molly och Lammhults båda levererat negativa rörelseresultat medan Biotage ökade såväl resultat som omsättning. Ratos redovisade ett svagt negativt resultat per aktie om 9 öre för det andra kvartalet 2012.

”Andra kvartalet blev en besvikelse totalt sett. Många innehav utvecklas fortsatt bra och flera betydligt bättre än tidigare, men det räckte inte för att motverka det kraftigt vikande resultat vi såg i några bolag under andra kvartalet. Osäkerheten i omvärlden tilltog under kvartalet och vi kunde känna tydlig konjunkturpåverkan i några marknader och branscher. Vi bedömer därför att rörelseresultatet för portföljbolagen sammantaget för helåret 2012 sannolikt hamnar något under föregående år även om vi förväntar oss ett bättre andra halvår, relativt sett, jämfört med första halvåret”, skrev Ratos nytillträdda vd Susanna Campbell i rapporten.

Deutsche Bank har sänkt riktkursen för NCC till 160 kronor, från 173 kronor, efter torsdagens rapport. Rekommendationen är alltjämt köp. Kungsledens riktkurs har samtidigt sänkts till 45 kronor, från 58 kronor, i spåren av rapporten för det andra kvartalet. Deutsche Banks rekommendation för aktien är fortsatt behåll.

På makrofronten sade förbundskansler Angela Merkel på torsdagskvällen att Tyskland stödjer ECB:s förslag om obligationsköp och de krav som centralbanken ställt upp för att genomföra köpen. Hon sade vidare att ECB:s förslag är ”helt i linje” med Tyskland och att ECB:s beslut att de kan återuppta sina obligationsköp ”har tydliggjort att den europeiska centralbanken räknar med politiska åtgärder som ett villkor för en positiv utveckling i euroområdet”.

Finland förbereder sig för att euroområdet kan brytas upp, sade utrikesminister Erkki Tuomioja till Daily Telegraph.

”Vi måste öppet se sannolikheten för att euron bryts upp”, sade han till tidningen.

På fredagens Europaagenda står juni månads bytesbalans och handelsbalans för euroområdet. Från USA kommer preliminärt Michigan-index i augusti samt ledande indikatorer i juli.

USA-terminerna noterades oförändrade till 0,1 procent högre på fredagsmorgonen, efter att ha stängt upp mellan 0,7 och 1,0 procent på torsdagskvällen.

Europaterminer
OMXS30 (daily chart)

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto