Home > Europeisk PMI vänder från historiskt låga noteringar

Europeisk PMI vänder från historiskt låga noteringar

Den ekonomiska statistik som man hittar i PMI:s pressmeddelande är en av de mest följda på finansiella marknader. Varje månad får vi se hur ekonomiska sektorer har en expanderade eller sammandragande natur, och detta räknas ut i samtliga utvecklade länder, vilket är specifikt viktigt för investerare som vill veta hur valutor påverkas av det ekonomiska läget.

Igår vände IHS Markit Eurozone PMI från tidigare låga noteringar. Så vad innebär detta för marknaderna? För att svara på det behöver vi ha i åtanke vad PMI-datan egentligen betyder.

Att tolka PMI 2020 för Europa

Europas PMI har två beståndsdelar – tjänster och tillverkning. Eftersom stora delar av ekonomierna i Europa är tjänstebaserade (det vill säga att tjänster är en stor del av nationens GDP) tenderar PMI Services att ha en större påverkan på finansiella marknader.

Linjen i sanden för PMI ligger på 50-nivån. Allt över detta visar på sektorns expansion. Under 50 innebär det sammandragning.

I april föll PMI till otroliga nivåer – 12.0 för Eurozone Services och 18.1 för Eurozone Manufacturing. Detta kan jämföras med hur det ser ut under normala förhållanden då PMI sällan hamnar under 45 eller över 55. När detta händer kan centralbankernas ekonomiska kommittéer överväga ifall ekonomin håller på att gå in i en lågkonjunktur eller högkonjunktur, vilket kan leda till ett skifte i centralbankernas agerande.

Medan både tjänste- och tillverkningssektorerna hoppade till 28,7 respektive 35,4 visade det fortfarande tecken på sammandragning.

Investerare firade dock vändningen genom att köpa Euro. Precis efter pressmeddelandet tog sig EURUSD hela vägen till 1,10 medan EURJPY och EURGBP såg avsevärda stigningar. Euron gav dock tillbaka en del av ökningen senare under dagen då investerare började inse vad pressmeddelandet faktiskt innebar.

IHS Markit erbjuder även en annan intressant vy över datan från maj som kan ge en vidare förklaring av den entusiasm som Euro-investerarna kände. Den visade hur Europas PMI har utvecklats över tid jämfört med COVID-19-nedstängningsindexet (Containment Index). Med andra ord vet vi att PMI inte kan visa på positiv ekonomisk data medan länder är nedstängda.

Till följd av detta följde PMI nedstängningsindexet, och förändringen i PMI kan innebära att tjänster och tillverkning mot slutet av året är tillbaka till att vara nära 50. När man investerar i framtida avkastning är det ingen överraskning att optimism vinner, trots de just nu låga PMI-noteringarna.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto