Home > Europeiska aktier faller kraftigt, oljan faller – Marknadsuppdatering

Europeiska aktier faller kraftigt, oljan faller – Marknadsuppdatering

  • Europeiska aktier faller kraftigt på måndagen med Stoxx 600 som tappar över 2% i tidiga affärer ledda av en rutt för reseaktier.

  • Globala aktier fortsätter att kämpa till slutet av året, med Omicron-oron.

  • Viktiga intäkter denna vecka inkluderar Nike Inc. och Micron

  • Guld över $1 800 per ounce och oljan sjunker till $68,64 per fat på grund av efterfrågan

Årsslutsuppgången i aktier kan fortfarande inträffa när marknaden går in i helgdagsperioden, trots att de omedelbara utsikterna grumlas av oro över Omicron-varianten. Här är uppdateringen av dagens marknad.

Europeiska aktier faller

Europeiska börser har öppnat kraftigt lägre på måndagen, med förluster över marknaden förhöjda av stora nedgångar för reseaktier.

Den paneuropeiska Stoxx 600 sjönk med 2,04% under den tidiga morgonsessionen, och över börserna sjönk tyska DAX med 2,5% och Frankrikes CAC är nere med 2,4%.

I Storbritannien har FTSE 100 sjunkit med 1,9% i tidiga affärer eftersom fall av Covid stiger och sänker positiviteten som sågs förra veckan efter att Bank of England höjde räntorna.

Amerikanska marknader öppnar lägre

Amerikanska aktier stängde lägre på fredagen och terminer såg en röd helg, med förluster för de stora indexen som tyder på att investerarsentimentet förblir svagt efter Feds hökaktiga drag förra veckan. Omicron-varianten orsakar också en hel del skakningar, med avbrott i resor under helgdagsperioden med potentiella lockdowns i Europa som är ett viktigt problem.

Som sådan kommer amerikanska aktier att öppna lägre med Dow Jones-terminerna ned 0,07% medan S&P 500 Futures har fallit 1,24% och Nasdaq-terminerna säljs till -1,22%. Förra veckan föll Dow Jones Industrial Average med 1,7%, S$P 500 sjönk 1,9% och Nasdaq Composite tappade cirka 3%.

I Asien föll kinesiska blue chips 2,01%, medan japanska Nikkei tappade 2,13% och Sydkoreas Kospi-aktier backade 1,81%.

Uppdatering av större aktier

Den senaste försäljningen har lämnat flera toppaktier djupt i rött, och utsikterna kommer sannolikt att förbli negativa när Omicron fortsätter att driva sentimentet.

Apple (AAPL) föll med 4,6% förra veckan, och lyckades inte hålla sig över börsvärdet på 3 biljoner dollar under nyheterna om efterfrågan på iPhone. Microsoft (MSFT) sjönk 5,5%, för att stänga under sitt 50-dagars glidande medelvärde och måla upp för en eventuell ytterligare nedgång denna vecka.

Google (GOOG) redovisade också veckoförluster, aktien trimmade 4,2% och sjönk på liknande sätt under dess 50-DMA. Tesla (TSLA) sänktes 8,3% under veckan. Alla dessa aktier är lägre på 24-timmarsloggen.

Nyckelintäkter: Nike, Micron

Nyckelintäkter denna måndag förväntas från sportklädesjätten Nike (NKE) och Micron Technology (MU). Båda företagens rapporter kommer sannolikt att visa sig vara avgörande för utsikterna för andra inom mode- och detaljhandeln respektive chipbranschen. Nikes vägledning kan också vara indikativ för perspektiv inom försörjningskedjan.

NKE stängde 0,84% lägre på fredagen till $161,36 men har ökat något i efterhandeln för att lägga till 0,32%. Samtidigt var MU upp med 0,37% vid senaste stängning, med efterhandeln 0,96%.

På andra ställen i marknaden

Avkastning

Den 10-åriga statskassan har sjunkit till 1,38%, vilket fortsätter rötan som har sett den sjunka ytterligare från årets högsta nivåer kring 1,78% och den kritiska 2%-nivån.

Valutor

I valutor är euron och den japanska yenen upp 0,26% mot den amerikanska dollarn. Sterling är ned 0,37% till $1,319. Dollarindexet är ned 0,02% till 96,55, med anstränging för dollarn efter en stabil fredag som inkluderade en 0,7% flip till 96,67.

Handelsvaror

Guld är runt $1 802 per ounce efter att förra veckans uppsida såg att det bröt en 5-veckors förlustsvit, medan oljan sjunker med över 5% till 68,64 per fat när marknaderna reagerar på eventuella fall i efterfrågan och utbudsstörningar.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto