Home > Europeiska aktier har fått uppmärksamhet under pandemin

Europeiska aktier har fått uppmärksamhet under pandemin

Låga räntor över hela världen påverkar besparingar. I den utvecklade världen finns det inget land som liknar Tyskland när det kommer till besparingar och inflation. Faktum är att det traditionellt sett är Tyskland som har satt sig emot lättnader i penningpolitiken från ECB-rådet.

Efter att Fed sänkte räntan till nära noll flydde investerare från marknader med fixerade intäkter i en jakt på ökad avkastning. Aktiemarknaden verkade då vara det perfekta svaret. Det var inte bara den amerikanska aktiemarknaden som steg under pandemin. Även europeiska marknader har stigit, även om det inte i lika hög utsträckning.

Största inflödet i tyska aktier sedan 2007

Intresset av den tyska aktiemarknaden exploderade under det första kvartalet i år. Under de första tre månaderna fördelade investerare nästan 14 miljarder euro på aktiemarknaden – något vi inte har sett på över ett årtionde.

Nyheterna att EU planerar att utfärda gemensam skuld togs emot positivt av investerare, som genast började investera i europeiska tillgångar. Men inflödena i den tyska aktiemarknaden handlar inte bara om inhemska besparingar utan även om internationella flöden.

Föreställ dig en amerikansk fond som vill diversifiera sin portfölj genom att exponera sig för den internationella aktiemarknaden. Genom att investera i Tyskland slog de två flugor i en smäll genom att både ta del av aktiemarknadens stigning men även från eurons stigning mot dollarn.

Som alltid handlar allt om timing. Dessa siffror hänvisar till det första kvartalet, men aktiemarknaden och euron började endast stiga under den andra hälften av mars.

De investerare som köpte tyska aktier under årets första två månader lär därmed fortfarande ligga på rött och det tyska aktiemarknadsindexet, Xetra Dags, ligger på negativa siffror för året. De hade dock stigit genom exponering i EUR då EURUSD-paret har stigit regelbundet under 2020. Å andra sidan tjänade de som köpte under härdsmältan i mars både på EURUSD-ökningen och aktiemarknadens vändning.

Aktiemarknadens förmåga att återhämta sig under pandemin är ett bra tecken för de finansiella marknadernas mognad. Visserligen hjälpte centralbankerna genom att lätta de penningpolitiska villkoren, och stödpaket från regeringar gjorde det lättare för företag och investerare att spendera pengar.

Lägre, och till och med negativa räntor, övertygade många investerare att ta risken och satsa pengar på aktiemarknaden. Så länge den stiger kommer det vara gynnsamt för ekonomin.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto