Home > Europeiska aktier ned, Bitcoin ned till 6 veckors lägsta- Marknadssvep

Europeiska aktier ned, Bitcoin ned till 6 veckors lägsta- Marknadssvep

  • Europas Stoxx 600 har sjunkit 2%, medan FTSE 100 är ned 1,3%

  • Guld har hållit på att nå toppar på $1 843 $ per ounce, medan Bitcoin-priset föll under $38 000 för första gången sedan september

  • Räntorna är också nere med det 10-åriga amerikanska finansdepartementet på 1,76%

Europeiska aktier har fallit kraftigt den här fredagen för att utöka rötan över de globala marknaderna även när investerare rustar för räntehöjningar från Fed.

FTSE 100, Storbritanniens blue-chip-index har fallit med 99 poäng eller 1,31% till 7 485,82 medan det paneuropeiska Stoxx 600-indexet har fallit 1,9% i eftermiddagsaffärer. Det finns förluster över hela de europeiska marknaderna, med Tysklands DAX-index som såg de flesta förlusterna på 2,2% på dagen.

Frankrikes CAC är också ned 2,1% för att markera svagheten i aktier efter att Wall Street föll på torsdagen för att se Dow Jones Industrial Average-index utöka sina nedgångar för en fjärde dag i rad denna vecka.

På väg in i amerikanska marknader som öppnar, tyder terminerna på en fortsättning på de bredare nedgångarna; asiatiska marknader hade stängt lägre på fredagen. Australiens ASX 200 föll 2,3% medan japanska Nikkei och Kinas Shanghai Composite båda sjönk nästan 1%.

Marknaderna ser smärtan när analytiker och strateger säger att volatiliteten sannolikt kommer att fortsätta vara en faktor på kort sikt.

När aktier rullar på efter den kraftiga försäljningen har värdeaktier gått något bra över tillväxtaktier. Enligt en Reuters-rapport är klyftan mellan värde- och tillväxtaktier den största klyftan på nästan 20 år.

Värdeandelar har ökat med 4,4% jämfört med 5,7%-stegringen för tillväxtaktier, vilket öppnar ett gap på 11% hittills.

UBS Global Wealth Management-strategen Kiran Ganesh sa till CNBC:s "Squawk Box Europe" att investerare bör förvänta sig att volatiliteten förblir nyckeln tills inflationen börjar avta. Men han behåller optimismen för Nasdaq som säkerligen skulle se ut att återhämta sig högre efter att nyligen sjunkit in i en korrigering.

I obligationer är den 10-åriga amerikanska statsobligationsräntan nere på 1,76%, och faller med 12 punkter för att dra sig tillbaka från de senaste tvååriga topparna. Den 10-åriga räntan på brittiska statsobligationer har också sjunkit och minskat med 7 punkter till 1,16%.

Inom råvaror har den svaga avkastningen sett att guldpriserna stigit högre under de senaste två dagarna, med spotguld som stigit till $1 843 $ per ounce.

På andra håll föll Bitcoin-priset kraftigt till bottennivåer på $37 885 på fredagen för att se den nå de lägsta priserna sedan september 2021. Kryptovalutan handlas för närvarande runt $38 890 men är nästan 8% ned på dagen och spårar förluster på den bredare aktiemarknaden.