Home > Europeiska ekonomier och COVID-19 – en uppdatering

Europeiska ekonomier och COVID-19 – en uppdatering

Viruset är tillbaka i Europa då en andra våg infektioner redan har överstigit den första vågen. De goda nyheterna är att antalet dödsfall inte följde samma mönster som antalet infektioner.

Samtidigt leder detta till dåliga nyheter då en ny våg av infektioner har lett till desperata åtgärder i flera länder, med stora ekonomiska konsekvenser. Det ser ut som att de europeiska länderna har fått slut på lösningar och väljer istället att stänga ned barer och restauranger. Frankrike, Belgien, Nederländerna och Spanien har samtliga begränsat aktiviteten på barer och restauranger antingen helt och hållet eller delvis.

Ännu mer press på ECB

Som sista utväg kan en centralbank fungera som en utlånare av pengar, men även som en bank för regeringen. I detta fall finns det press på ECB att utöka sina program för kvantitativa lättnader, och kanske även bli ännu mer kreativa när det kommer till nya sätt att lätta penningpolitiken.

Om man tar en titt på de ekonomiska villkoren i Euro-området, utvecklingen av COVID-19 och Brexit-förhandlingarna, samt faktumet att vintern snart är här, ser det ut som att ECB möter en fruktansvärd storm. I början av sommaren fanns det mycket positivitet i luften då projektet om gemensam skuldsättning och nya medel för att bekämpa pandemin delades ut. Men processen har visat sig vara betydligt långsammare än förutspått, vilket sätter press på ECB att agera.

Problemet för ECB är att deras händer mer eller mindre är låsta. Deras PEPP-program är utformat för att bekämpa pandemin, men det verkar vara för litet just nu, både i storlek och i tid. För att förändra marknadens sentiment måste ECB leverera starka signaler så fort som möjligt.

Vaccin eller läkemedel?

En anledning varför antalet dödsfall inte blev lika många under den andra vågen är att läkemedel har använts på mer effektiva sätt. Läkare lärde sig vad som fungerade och vad som inte fungerade, fick erfarenhet av att bekämpa viruset och delade med sig av information – och det fick resultat.

Det som hade förändrat spelplanen fullständigt hade varit ett vaccin. EU-kommissionen har redan skrivit kontrakt med flera olika producenter om potentiella vaccin, och har börjat jobba på infrastruktur så att världen är redo när ett vaccin väl kommer.

För en gångs skull är det inte pengar som är ett problem i Europa. Kommer ett vaccin komma tillräckligt snabbt för att förhindra långvariga ekonomiska konsekvenser?

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto