Home > EURUSD – Vägen mot paritet?

EURUSD – Vägen mot paritet?

Vi närmar oss det sista kvartalet för 2020, ett år som inte har liknat något annat med en pandemi som har inneburit stora problem för världens ekonomier.

Centralbankerna har gjort sitt bästa under omständigheterna. Tillsammans med regeringar har de som svar på den största kris mänskligheten mött sedan andra världskriget lättat på de monetära och finansiella villkoren.

Ett resultat som följde av alla lättnader var en lägre USD. Men om vi tittar på hur marknaden reagerade precis i början av pandemin, i mars och april i år, då ser vi att den initiala reaktionen var att köpa USD. Det var endast efter att Fed ingrep som USD började minska.

Dollarns återkomst

Två institutioner är viktiga att hålla ett öga på i USA, nämligen Fed och finansdepartementet. När Fed köper statsobligationer skapar de dollar från intet för att betala av skulden. Men om finansdepartementet (det vill säga de som utfärdar statsobligationerna) utfärdar mer skuld än vad Fed köper leder det inte till några lättnader. Investerare glömmer hela tiden bort detta faktum, nämligen att medan Fed köpte obligationer utfärdade finansdepartementet ut mer skuld och hamstrade USD.

Detta ledde till att USD inte sipprade ut i ekonomin. Därmed blir det inga riktiga lättnader, åtminstone inte ännu. Under en riskvänlig marknad kan vi därmed se en liknande reaktion för USD som vi gjorde i mars och april.

På andra sidan Atlanten kämpar ECB med låg inflation. För att uppfylla sitt mandat måste de nu agera, och denna veckas HICP-rapport blir avgörande. Föregående rapport visade att inflationen i Core-segmentet sjönk till 0,4%, och prognoser för denna veckas rapport ligger på mellan 0,1% till 0,7%.

Om inflationen går ner ännu mer kommer ECB inte vara där för att stoppa USD från att stiga i värde. Faktum är att det raka motsatta kan komma att ske då ECB uttryckte en oro om växlingskursen i sitt senaste utlåtande.

EUR:S styrka i april och maj kan bero på återhämtningsfonden och hoppet om en gemensam finansiell agenda. Nu när nyhetens behag har gått över väljer marknaden att fokusera på det viktiga – ECB:s mandat och faktumet att likviditeten på USD faktiskt har sjunkit dessa månader.

Med en starkare dollar bör vi inte överraskas av att se att EURUSD når nya låga noteringar. Vissa menar även att vi kan komma att nå paritet förr snarare än senare. I Europa ser vi redan en andra våg av infektioner, och inflationen i Core-segmentet hotar att nå under noll. Ingen bör överraskas om EURUSD når paritet.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.