Home > EU:s ekonomikommissionär till Sverige med budskapet att ingen kommer att tvinga in Sverige i euron.

EU:s ekonomikommissionär till Sverige med budskapet att ingen kommer att tvinga in Sverige i euron.

EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici besöker på torsdagen Stockholm med budskapet att ingen kommer att tvinga in Sverige i euron.

Han kommer att träffa finansminister Magdalena Andersson för att diskutera icke euroländers roll i EU när EMU fördjupas. Bankunionen och beskattning av digitala ekonomin är andra ämnen.

Vid mötet med riksbankschef Stefan Ingves väntas Pierre Moscovici diskutera bankunionen. Han besöker Danmark på fredagen.

”Jag kommer att samtala med beslutsfattare i båda länder om våra idéer för att göra euron mer attraktivt för EU-länder som för närvarande står utanför euroområdet”, sade Pierre Moscovici på tisdagskvällen till Nyhetsbyrån Direkt.

”Vi vill hjälpa dem som vill gå med — utan att sätta någon press på dem som inte är redo att göra det”, fortsatte han.

Efter tidigare missförstånd om att kommissionen kunde tänka sig att tvinga EU-länder utanför EMU in i euro klargjorde Pierre Moscovici vid eurogruppen den 15 september att så inte är fallet.

Även eurogruppens ordförande Jeroen Dijssebloem sade då samma sak. Och i måndags sade även ECB-chefen Mario Draghi att icke euroländer ”givetvis” inte kommer att tvingas in i euron.

Enligt EU-fördraget har endast Danmark och Storbritannien formella undantag från EMU. Men kommissionen och andra euroländer är medvetna om de politiska realiteterna efter nejet i Sveriges folkomröstning om euron 2003.

Vid mötet med Magdalena Andersson kommer Pierre Moscovici också att ta upp icke euroländers ställning när EMU-samarbetet fördjupas. Kommissionen är bland annat på väg att föreslå en finansminister för euroområdet och en egen budget. De konkreta lagförslagen läggs den 6 december.

Källor i kommissionen understryker för Nyhetsbyrån Direkt att man vill ha ”en inkluderande fördjupning av EMU”, där icke euroländer kan delta i stor utsträckning. Ett bra exempel är euroområdets toppmöte i december, som Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har kallat till, där även icke euroländer är välkomna att delta om de vill.

Kommissionen och eurogruppen har också noterat att Sverige och Danmark nu ska analysera för- och nackdelarna med att gå med i bankunionen. Eurosidan ser det som ett tecken på att de två nordiska länderna inser att fördelarna med närmare samarbete är stora.

För svensk del spelar det roll att Nordea angav bankunionen som ett skäl till beslutet att flytta huvudkontoret till Finland.

Bankunionen är obligatorisk för euroländer men frivillig för icke euroländer. Hittills har bara euroländer gått med.

”Jag ser mycket fram emot att besöka Sverige och Danmark i detta viktiga ögonblick i debatten om framtiden för EU”, sade Pierre Moscovici till Nyhetsbyrån Direkt.

I Danmark ska ekonomi- och skattekommissionären träffa skatteminister Karsten Lauritzen.

Vid sina möten kommer Pierre Moscovici att lägga fram kommissionens skatteagenda för resten av året, inklusive momsreform, beskattning av den digitala sektorn och kampen mot skatteundandragande, sade han.

När det gäller beskattning av den digitala ekonomin befann sig Magdalena Andersson i den skeptiska minoriteten då EU:s finansministrar diskuterade frågan i Tallinn den 16 september.

Majoritet av finansministrarna vill försöka införa någon sorts omsättningsskatt på digitala bolag. De tycker att det är stötande och orättvist att många digitala bolag – framförallt lönsamma jättar som Google och Amazon – nu betalar mycket låg skatt i många EU-länder.

Magdalena Anderssons skepsis bygger på att hon är rädd för att det är till nackdel för exportlandet Sverige om man byter från att beskatta vinster till en omsättningsskatt där varor och tjänster konsumeras.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.