Home > FAIT – Fokus för morgondagens Fed-möte

FAIT – Fokus för morgondagens Fed-möte

Det viktigaste under denna handelsvecka sker imorgon. Under den nordamerikanska sessionen kommer Fed släppa sitt räntebeslut och prognos för den kommande perioden.

Medan det inte finns några specifika förväntningar på Fed innebär inte det att mötet inte är viktigt. Faktum är att det är tack vare detta möte som USD fortsätter att köpas och säljas med en nedåtgående ton, och amerikanska aktier fortsätter att hitta stöd vid varje dipp.

Flexibelt genomsnittligt inflationsmål

Fed har haft svårt att förklara för marknaderna varför högre inflation är bra för ekonomin. Marknaden förväntar sig fler detaljer imorgon om nya FAIT-mandatet (flexibelt genomsnittligt inflationsmål) och vad Fed:s plan är framöver.

Om Fed inte lyckas kommunicera på ett tydligt sätt vad deras nya mandat innebär finns det en risk för att USD ska stiga. Med andra ord kommer marknaden tvinga Fed att vara mer tydliga i sin kommunikation.

Tanken med FAIT lanserades på Jackson Hole-konferensen i augusti. USD hade då haft en nedåtgående trend hela sommaren och det förväntades en förändring från Fed. Förändringen kom, men budskapet ledde inte till det som Fed förväntade sig. Hur flexibla kommer egentligen Fed att vara, och finns det något sätt att räkna ut den genomsnittliga inflation som Fed nu har som mål?

Det är väldigt sannolikt att Fed inte besvarade alla dessa frågor. När marknaden får en tröskel blir reaktionerna oftast mer aggressiva när variablerna närmar sig denna tröskel. Fed vill därmed hålla dessa siffror hemliga så gott det går, åtminstone när det kommer till deras prognoser.

Många marknadsdeltagare anser redan att Fed har målat in sig i ett hörn. Om så är fallet kommer inflationen antagligen inte att stiga någon gång snart, om det inte blir ett fall av en självuppfyllande profetia.

Om befolkningen och marknaden tror att Fed klarar av att skapa inflation kommer Fed få det enkelt att uppnå sitt nya mandat. Hittills ligger aktierna högt, Bitcoin, guld och silver högt, medan dollarn ligger lågt.

Om vi dömer av detta är inflationen på väg. En antydan av Fed imorgon att de kommer lätta sin penningpolitik ännu mer kommer skicka dollarn nedåt.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.