Home > Familjen Lundin ökar sina innehav i Lundin Mining och Lucara Diamond

Familjen Lundin ökar sina innehav i Lundin Mining och Lucara Diamond

Familjen Lundin har via bolag ökat sitt innehav i gruvbolagen Lundin Mining och Lucara Diamond som backat kraftigt efter att diamantbolaget tidigare i januari offentliggjorde sina prognoser för 2014. 

I Lundin Mining har familjen den 22 januari köpt drygt 2,7 miljoner aktier till ett snittpris om 5:05 kanadadollar. Samma dag förvärvades knappt 2,9 miljoner aktier i Lucara till snittpriset 1:50 kanadadollar.

Det bekräftar Lundingruppens talesman Robert Eriksson för Nyhetsbyrån Direkt.

Lundins diamantbolag Lucara, som 13 januari offentliggjorde sina prognoser för 2014 har fortsatt backa efter att aktien tappade kraftigt två dagar i följd efter prognosen offentliggjordes.

”Det är inte möjligt att prognostisera exakt hur många stora stenar av hög kvalitet vi kommer att hitta. Vi vet att de finns därute, men vi kan inte garantera hur många som kommer att utvinnas och säljas under 2014. Då är vi hellre lite konservativa i våra uppskattningar”,  sade bolagets vd William Lamb till Nyhetsbyrån Direkt.

Lucara sålde under 2013 cirka 439.000 carat rådiamanter för över 180 miljoner dollar. Det kan jämföras med prognosen för 2014, som alltså lyder på 150-160 miljoner dollar och en volym om 400.000-420.000 carat.

Den till synes något blygsamma volymprognosen förklaras av att de investeringar som planeras för Karowegruvan i Botswana kommer att leda till ett produktionsstopp.

”Vi har inte alla detaljer klara än, men det mesta talar för ett stopp på omkring en månad”, säger William Lamb och betonar att investeringarna kommer att
väsentligt öka bolagets förutsättningar att utvinna stora diamanter i framtiden.

Vad gäller Lundin Mining har aktien inlett 2014 med att klättra mot sommarens toppnoteringar. Aktien var i veckan på den högsta nivån sedan november 2013.

Sedan Indonesien i början på januari överraskat marknaden genom att införa ett förbud mot export av obehandlad nickelmalm har marknadspriserna på metallen rusat, vilket gett stöd till gruvaktier som Lundin Mining.

På lite längre sikt kommer exportförbudet att minska det nuvarande överutbudet och driva upp marknadspriset. Även priset på rostfritt stål kan komma att påverkas, menar bedömare.

Lundin Mining köpte i fjol nickel- och koppargruvan Eagle Mine i Michigan. När produktionen är i gång 2015 väntas gruvan producera 23.000 ton årligen.

Lucara Diamond
Lucara Diamond
Lundin Mining
Lundin Mining

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto