Home > Faran med att slå på stora trumman – kommer USA:s experiment fungera?

Faran med att slå på stora trumman – kommer USA:s experiment fungera?

USA befinner sig mitt i ett av de största ekonomiska experimenten sedan 80-talet – de är villiga att låta inflationen stiga över målet medan de levererar enorma finansiella och monetära stöd. Under Trumps administration agerade Fed snabbt och öppnade upp swappavtal för dollarn med andra stora centralbanker i världen. Tanken var att man skulle fylla de finansiella marknaderna med så pass mycket dollar att systemet skulle få lättare att återhämta sig. Detta fungerade, och programmet sågs som en massiv framgång.

Efter det levererade kongressen ett imponerande stödpaket. Direkta pengar, eller helikopterpengar som ekonomer kallar det, skickades direkt till amerikanska medborgare. Alla åtgärder som vidtogs under 2020 bleknar dock i jämförelse med det som är på väg. Tillsammans med Fed:s nya genomsnittliga inflationsmål (AID) finns det en ökad oro för överdriven inflation.

Att satsa mot oddsen

Sedan 80-talet har världens centralbanker varit rädda för inflation. Som del av varje centralbanks mandat ingår inflation på runt 2%, antingen lite under eller lite över beroende på området.

USA satsar plötsligt mot det som de stod för under de senaste fyra årtiondena. Detta kommer från en av de mest proaktiva centralbankerna i världen, och är en signal som ekonomer och traders inte bör ignorera.

Under Ben Bernankes vägledning började Fed med okonventionella åtgärder efter finanskrisen 2008-2009. Vi pratar då om kvantitativa lättnader, helikopterpengar och andra åtgärder som går bortom att sänka räntorna.

Detta fungerade ett tag, men nu är vi här ett årtionde senare med ett större problem framför oss – den ekonomiska återhämtningen efter en pandemi. Kan det vara så att USA tar sig an en liknande roll och leder världen mot en ny väg framåt?

Genom att satsa mot det som gällde så länge satsar USA mot att kontrollera en högre inflation. Historien antyder att Fed kommer få det svårt och att inflationen troligtvis börjar visa tänderna redan i år. Istället för att försöka minska inflationen går USA all-in – Fed låter den inte bara stiga, kongressen genomför ännu större åtgärder än under tidigare kriser.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.