Home > Färre lättnader eller inte – det är frågan

Färre lättnader eller inte – det är frågan

Den huvudsakliga händelsen denna vecka, och kanske för hela månaden, är Fed-mötet imorgon. Utlåtandet, följt av en presskonferens, bevakas noga av marknadsdeltagare inom alla områden – aktier, råvaror, valutor, fast avkastning, etc.

Medan alla verkar hålla med om att Fed inte kommer förändra sin politik imorgon är det inte många som vet hur Fed:s vägledning kommer se ut. Fed förväntar sig redan starkare tillväxt under 2021 än vad man från början trodde, men räcker det för att förändra i programmet för kvantitativa lättnader?

När en centralbank köper obligationer från sin egen regering kallas detta för kvantitativa lättnader. Detta leder till att centralbankens balansräkning ökar med de nya köpen. När centralbanken vänder denna process kallas det på engelska ”tapering”. En vändning i detta fall handlar inte om att sälja obligationerna, utan om att Fed saktar ned inköpen så pass mycket att det leder till en massiv ”taper tantrum”. Detta har hänt förr – kommer det hända denna vecka också?

Färre lättnader – men sker det under 2021 eller 2022? 

Fed kommer troligtvis sakta ned på lättnaderna först under 2022, men samtidigt finns det ett par nya faktorer som är värda att överväga när man försöker lösa detta pussel.

En av dessa faktorer är den nya administrationen i Washington. Medan Trumps administration på ett öppet sätt ville ha en svag dollar och hejade på aktiemarknaden kommer troligtvis inte den nya administrationen uttrycka samma hållning offentligt.

Den nya finansministern, Janet Yellen, var ordförande på Fed under en tid. Hon är känd för att ha satt igång den senaste ”tapering” med budskapet att denna process att krympa balansräkningen kommer bli lika tråkig som att ”titta på färg som torkar”. Marknaden gjorde då det motsatta, och Fed var tvungna att sluta med ”tapering” snarare än planerat.

Det finns även ett gap mellan finansdepartementets nya utfärdande och hur mycket Fed kan, och är villiga, att köpa. Kom ihåg att centralbanken agerar som regeringens bank, så om regeringen vill ha ett stort stödpaket men inte har pengarna till det vänder de sig till finansdepartementet och centralbanken. Finansdepartementet utfärdar skuld, men om Fed inte köper denna skuld leder det till snävare finansiella förhållanden.

Allt sammantaget bör valutahandlare markera morgondagen i kalendern och vara förberedda på vilda prisförändringarna. USD:s volatilitet lär öka. 

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.