Home > Fastighetssektor tappar brett efter år av låga räntor.

Fastighetssektor tappar brett efter år av låga räntor.

Svenska fastighetsaktier har under de senaste dagarna tappat i likhet med de europeiska sektorkollegorna.

Med stöd av de låga räntorna har fastighetsbolag värderats upp under en lägre tid.

Morgan Stanley lyfter i en kommentar fram att europeiska investerare alltmer börjat oroa sig för stigande obligationsräntor under senare tid. Med de successivt lägre räntorna som setts de senaste åren och den höga korrelationen med räntenedgång och högre fastighetsaktiepriser har en oro infunnit sig för att en potentiell ränteuppgång under kommande år skulle ”utgöra en klar motvind för såväl absolut som relativ aktiekursutveckling” inom sektorn.

”Många fastighetsbolag värderas väldigt högt mot sina substansvärden efter en längre tid med uppgång. Med en högt prissatt sektor slår nu volatiliteten tillbaka och en del investerare tar hem vinster”, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt som lyfter fram Balder explicit som en enskilt ”högkänslig” aktie.

En annan analytiker är inne på ett liknande resonemang och påpekar att Balder inför de senaste dagarnas rekyl värderades till omkring 30 procent i premie mot substansvärdet. Han lyfter även fram Wallenstam och Hufvudstaden som ”dyra” i förhållande till bolagens förvaltningsresultat.

Balder är strax före lunchtid på torsdagen ned kring 3 procent, efter ett liknande tapp på onsdagen, och en kursnedgång på 10 procent på en vecka. Kursen är nu oförändrad räknat från årsskiftet.

Ett flertal bolag inom sektorn har visat en likartad utveckling. Hufvudstaden är ned nära 3 procent på torsdagen samt närmare 6 procent under denna vecka. Kungsleden har, likt på onsdagen, tappat omkring 2 procent. Wallenstam noteras, likt Balder, för den sjunde raka dagen med kursnedgång, och så vidare.

Fastighetssektor (dagsdiagram)

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto