Home > FBI ber justitiedepartementet dementera Trumps påstående.

FBI ber justitiedepartementet dementera Trumps påstående.

FBI har bett det amerikanska justitiedepartementet att offentligt dementera president Donald Trumps anklagelser om att han blev avlyssnad av sin företrädare, Barack Obama.

Det rapporterar Wall Street Journal (WSJ), som citerar icke namngivna personer med insyn i ärendet.

Tidningen skriver att FBI:s ovanliga begäran kom efter att Vita Huset på söndagen pressats att stödja presidentens påståenden som framförts i en rad Twittermeddelanden på lördagen.

I sina Twittermeddelanden påstod Donald Trump att Barack Obama hade avlyssnat hans telefoner i Trump Tower, där han bodde och arbetade under förra årets valkampanj. Donald Trump framförde inte några bevis för sina påståenden.

WSJ noterar att en president inte lagligen kan beordra avslyssning, och Barack Obamas har helt avfärdat Donald Trumps påståenden.

FBI, som sannolikt skulle ha hanterat en eventuell avlyssning, kommenterade inte ärendet offentligt. Däremot bad byrån justitiedepartementet att förklara att ingen sådan avlyssning har gjorts, enligt WSJ:s källor.

Donald Trumps anklagelser kom dagarna efter att justitieminister Jeff Sessions drog sig ur undersökningarna relaterade till valet 2016. Detta efter rapporter om att han själv haft kontakter med en rysk företrädare samtidigt som han var rådgivare till Donald Trumps kampanj. Detta hade inte framkommit vid senatens utfrågning av Jeff Sessions.

På söndagen begärde Vita Husets pressekreterare, Sean Spicer, att kongressen ska undersöka rapporterna om avlyssningen, men inte heller han framförde några bevis för att underbygga anklagelserna.

Den tidigare chefen vid nationella underrättelsetjänsten, James Clapper, sade i en intervju med NBC:s ”Meet the Press” att det inte förekom någon avlyssningsaktivitet mot Donald Trump eller hans kampanj.

”Jag kan förneka det”, sade James Clapper på en fråga om det existerat en order om avlyssning av Trump Tower.

Bloomberg News rapporterade i helgen att Donald Trump, som har tillgång till hemlig information och får regelbundna säkerhetsrapporter, förlitade sig till konservativa medier när han framförde sina anklagelser om avlyssning.

Breitbart, nyhetssajten som tidigare drevs av Vita Husets chefsstrateg Steve Bannon, publicerade på fredagen uppgifter om åtgärder som Obama-administrationen skulle vidtagit för att avlyssna Trump Tower. Dessa uppgifter byggde i sin tur på kommentarer som radioshowvärden Mark Levin framfört på torsdagen.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto