Home > FBI utreder högfrekvenshandel efter ny bok

FBI utreder högfrekvenshandel efter ny bok

Den amerikanska federala polisen FBI har inlett en granskning av den så kallade högfrekvenshandeln på de amerikanska börserna. Enligt en rad kritiker, senast författaren Michael Lewis, åtnjuter högfrekvenshandlarna fördelar som kan likställas med insiderinformation.

Det rapporterar Wall Street Journal.

FBI:s undersökning, som fortfarande befinner sig i ett tidigt stadium, ska utreda en rad handelsstrategier.

Bland dessa märks förfarandet att placera en mängd order i marknaden, för att sedan omedelbart dra tillbaka dem. På så sätt skapas en falsk bild av hög marknadsaktivitet, som skulle kunna betraktas som olaglig manipulation.

”Det finns en stor oro för att högfrekvenshandlare får viktig, icke känd information tidigare än andra aktörer, och att de handlar på den”, sade en FBI-representant på måndagen.

I en annan utredning tittar myndigheterna på om förhållandena mellan högfrekvenshandlare och de stora börserna innebär att vissa handlare får fördelar som andra investerare inte har.

Om något ärende i slutänden verkligen går till åtal avgörs av åklagare, som redan fått se preliminära resultat av undersökningarna, konstaterar Wall Street Journal.

Allmänhetens fokus på högfrekvenshandeln har ökat på senare tid. Enligt en ny bok av Michael Lewis, författare till finansklassikern Liar’s Poker, är marknaden ”riggad” i högfrekvenshandlarnas favör.

”Den amerikanska börsmarknaden, den mest ikoniska i den globala kapitalismen, är riggad genom en kombination av börserna, de stora bankerna på Wall Street och högfrekvenshandlare”, sade han nyligen.

Av: Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto