Home > FCA bannlyser kryptoderivat med start 2021

FCA bannlyser kryptoderivat med start 2021

Kryptovalutamarknaden utsätts för slående utvecklingar då Financial Conduct Authority (FCA) nyss utannonserade att de bannlyser försäljning av kryptoderivat till privata kunder. Detta träder i kraft den 6:e januari 2021, och beslutet (som är slutgiltigt) innefattar även ETN:er (Exchange Traded Notes).

FCA uppskattar att de genom att besluta om ett förbud låter privata kunder spara över 50 miljarder GBP från att tradea sådana produkter. För kryptobranschen och för mäklarindustrin som erbjuder CFD:er (Contracts for Difference) är detta ett stort slag med starka konsekvenser.

Produkter som inte passar för privata kunder

Den huvudsakliga anledningen varför FCA beslutade sig för att bannlysa kryptoderivat var att de anser att produkterna inte passar sig för privata kunder. Marknadsmissbruk, finansiell brottslighet, otillräcklig förståelse för kryptovalutamarknaden, ingen värderingsbas för underliggande varor etc. Detta är bara ett par saker som FCA hade i åtanke innan de beslutade om ett förbud.

Mäklarhus påverkas mest då CFD:er, där underliggande vara är en kryptovaluta, är väldigt populära. Det är inte som att folk köper och säljer faktiska kryptovalutor utan snarare en derivatprodukt.

Som namnet antyder spårar en CFD (Contract for Difference) en kryptovalutas marknadsrörelser och låter traders sälja eller köpa. Om investeraren väljer att satsa långt på en CFD baserat på Bitcoins pris och priset på Bitcoin ökar representerar differensen vinsten innan skatt. Och ifall priset faller representerar det förlusten. Tyvärr är det inte många investerare som är medvetna om att de när de köper och säljer CFD:er att de faktiskt inte äger Bitcoin eller Ethereum, eller någon annan tillgång.

FCA:s utlåtande gör det väldigt tydligt att bolag som erbjuder sådana produkter efter den 6:e januari 2020 med största sannolikhet är ett bedrägeriföretag. Till följd av det kan vi förvänta oss tektoniska rörelser bland mäklarhusens erbjudanden. De måste nu erbjuda något annat för att hålla sig på kryptomarknaden.

På tal om kryptovalutor är marknaden uppdelad i två slags investerare – de som spekulerar och de som investerar. Det är FCA:s avsikt att förbjuda den spekulation som oftast äger rum på CFD-produkter.

Detta är inte första gången en stor tillsynsmyndighet som FCA förbjuder derivat i kryptobranschen. Resultatet? Mäklarhusen får hitta på andra sätt att få in de intäkter som det innebär när privata traders hoppar över till andra börser.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.