Home > Fed avfärdar kontroll av avkastningskurvan – USD stiger

Fed avfärdar kontroll av avkastningskurvan – USD stiger

Efter gårdagens protokoll från FOMC-mötet vände äntligen dollarn. Det var inte det att det kom någon ny information i protokollet – realiseringar av vinst är antagligen orsaken till varför dollartrenden vände.

Även innan protokollet släpptes förr EURUSD från 1,1950 till under 1,1880. Protokollet fick paret att sjunka ännu mer till 1,1830. Vissa andra USD-par reagerade ännu mer på nyheterna – exempelvis AUDUSD.

Så vad var det nya i protokollet? Om man ska leta efter en specifik anledning är det enda nya från protokollet att Fed inte är intresserade av det som kallas Yield Curve Controll, det vill säga kontroll av avkastningskurvan. Protokollet nämnde specifikt att ett tak på avkastning endast skulle bidra med små fördelar för de rådande omständigheterna.

Två saker är värda att nämna här – det starka förkastandet och nämnandet av ”rådande omständigheterna”. Med andra ord avfärdas kontroll av avkastningskurvan just nu, men de har inte eliminerat det som ett potentiellt penningpolitiskt verktyg i framtiden.

Varför rörde dollarn på sig?

Det var på tiden! Den nedåtgående trenden för USD startade tidigt i april, utan stora korrigeringar. EURUSD förflyttade sig exempelvis från 1,12 till 1,19 såg inte större korrigeringar än ett par hundra pip. Med andra ord tog sig marknaden högre och högre, och vändningar avfärdades med en handvändning.

Dollarns extrema svaghet sågs inte endast på EURUSD-paret utan på alla USD-par. GBPUSD föll hårdast medan AUDUSD korrigerade också. Men man kan inte säga att USD vände skarpt. Förflyttningen från de låga noteringarna ser små ut jämfört med den starka nedåtgående trend som har pågått de senaste månaderna.

Faktum är att EURUSD låg bara ett par hundra pip lägre när London öppnade idag. Detta valutapar fortsätter att hitta stöd från valutakorsen då EURGBP och EURAUD fortsätter att köpas och säljas med en budton varje gång USD korrigeras.

Om vi återgår till Fed avfärdade de kontroll av avkastningskurvan, och en av anledningarna som presterades var att det kan leda till överdriven tillväxt av balansräkningen. Detta innebär att Fed inte anser att balansräkningens tillväxt just nu inte är överdriven, trots att det är en av anledningarna till en lägre USD.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.