Home > FED-besked mer hökaktigt med Jellen

FED-besked mer hökaktigt med Jellen

Federal Reserve presskommuniké lät mer hökaktigt än tidigare efter det första mötet under ledning av nya chefen Janet Yellen. Försvagningen i aktuella data avfärdades till stor del som väderrelaterad, och därmed tillfällig, och samtidigt som FOMC slopade den tidigare arbetslöshetströskeln höjdes ledamöternas medianprognoser om styrräntan i slutet av 2015 och 2016.

Det noteras i en rad analytikerkommentarer på Federal Reserves räntebesked på onsdagskvällen.

Börserna har reagerat negativt på Fed-beskeden, med nedgångar i USA på onsdagskvällen som fortsatt i Asien under natten.

USA-räntorna steg och dollarn stärktes efter att Federal Reserve överraskat med en oväntat hökaktig prognosbana för kommande räntehöjningar och Fed-chefen Janet Yellen gjort klart att obligationsköpen kan komma att avslutas i höst, följt av en första räntehöjning ett halvår senare. Ränteuppgångarna och dollarförstärkningen har dock gröpts ur en del i den asiatiska handeln.

Ekonomerna på Deutsche Bank i New York konstaterar i ett kundbrev att Fed skiftade sin guidning om styrräntan bort från de kvantitativa trösklarna till förmån för en mer ”kvalitativ” bedömning. Men trots detta betonades i pressmeddelandet att den nya guidningen inte indikerade någon förändring i kommitténs policyintentioner.

”Ironiskt nog, histogrammet över ränteförväntningarna (det vill säga ’prickarna’ i ledamöternas prognosschema) antydde ett något annorlunda, och mer hökaktigt budskap genom att informera om att policymakarna kollektivt planerade att höja ränta något tidigare och i en måttligt mer aggressiv takt”, skriver Deutsche-ekonomerna, under ledning av Joseph LaVorgna, i ett kundbrev.

De noterar att ledamöternas medianprognos om Fed fundesräntan i slutet av 2015 nu är 1,00 procent, jämfört med 0,75 procent i december, och 2,25 procent i slutet av 2016, jämfört med 1,75 procent i december.

RDQ Economics noterar också de höjda ränteprognoserna från ledamöterna, och dessutom att Feds budskap nu är att den första räntehöjningen ska dröja en ”betydande tid” efter att de kvantitativa lättnaderna har avslutats. Budskapet var tidigare att den första räntehöjningen skulle komma ”väl efter” att arbetslösheten sjunkit under 6,5 procent

Tillsammans med att Fed också slopade referensen till 2,5 procents inflation (vilket antydde att Fed skulle vara toleranta med en inflation över målet) var därmed Fedbudskapet mer hökaktigt än vad RDQ-ekonomerna hade räknat med.

”Vi räknar med att Fed kommer att höja räntan tidigare än sent 2015 (mer troligt vid detta möte nästa år) och i en snabbare takt än vad FOMC guidar om. Om, vilket vi tror, tillväxten återhämtar sig i vår kan vi få se att detta skifte mot mer hökaktigt språk fortsätta”, skriver John Ryding och Conrad DeQuadros på RDQ Economics.

Av: Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto