Home > Fed-chefen i San Francisco vill se nytänkande vad gäller penningpolitiken.

Fed-chefen i San Francisco vill se nytänkande vad gäller penningpolitiken.

De policyansvariga bör tänka om vad gäller hur de arbetar, då USA har fått känna av en ny ekonomisk verklighet som kräver en förändring i det ortodoxa sättet att agera.

Det skrev John Williams, Fed-chef i San Francisco, i en artikel som publicerades på måndagen enligt Bloomberg News. Han är inte röstande i FOMC i år.

Han koncentrerade sig runt idén att den neutrala räntan är historiskt sett nedpressad och väntas fortsätta att vara det. För att bättre anpassa sig så uppmanade han regeringarna att förbereda sig för att kunna ge ett bättre finanspolitiskt stöd och centralbankerna att överväga att överge det låga inflationsmålet.

”Vi kan vänta på nästa storm och hoppas på ett bättre utfall eller förbereda oss för detta nu och vara redo”, skrev han.

Han anser att det långvariga mantrat om att hålla en låg inflation inte längre är tillämpbart i en era av låga räntor.

”Det finns helt enkelt inte tillräckligt med utrymme för centralbankerna att sänka räntan som en respons för en ekonomisk nedgång när såväl den neutrala räntan som inflationen är mycket låga”, skrev han.

Ändrad demografi, lägre produktivitet och ekonomisk tillväxt och det faktum att tillväxtländerna har stora reservkrav för säkra tillgångar har tillsammans sänkt den neutrala räntan, som nu kan ligga på 3-3,5 procent på kort sikt mot tidigare 4-4,5 procent.

Det har gett mindre handlingsutrymme för konventionell penningpolitik, och centralbankerna behöver därför använda andra verktyg som balansräkningen, kommunikation och ”möjligen även negativ ränta”. Annars riskerar recessionerna att bli djupare.

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto