Home > Fed förbereder för höjning: räntehöjningar alltid dåliga för aktier?

Fed förbereder för höjning: räntehöjningar alltid dåliga för aktier?

Börsen svävar runt rekordhöga nivåer trots att Federal Reserve (Fed) förbereder sig på att höja räntorna. Kommer aktierna att falla när en åtstramningscykel börjar?

Marknadsaktörerna skrämdes i går av nyheten att inflationen i december steg med 7% på årsbasis. Kursen ligger långt över Feds definition av prisstabilitet och kräver att centralbanken ingriper.

Genom intervention förväntar sig marknaden att en åtstramningscykel börjar så snart som i mars. Dessutom förväntas flera räntehöjningar i år. Kommer denna nya åtstramningscykel att skada aktiens utveckling?

Om historien säger oss något så gör den inte det.

Aktier överträffar efter den första räntehöjningen

Aktier tenderar att överträffa under en monetär lättnadscykel. Som sådan, när centralbanken sänker räntorna eller lättar genom okonventionell penningpolitik, såsom kvantitativa lättnader, stiger aktierna.

Men räntehöjningar är inte nödvändigtvis dåliga för aktier.

När en ny åtstramningscykel startar eller Fed levererar den första räntehöjningen, berättar historien att S&P 500 överträffar de kommande tre, sex och tolv månaderna. I genomsnitt levererade index +2,7%, +7,5% respektive +10,8% efter den första räntehöjningen i en åtstramningscykel.

Låt oss ta den sista åtstramningscykeln, som startade i december 2015. Under de första tre månaderna efter den första höjningen tappade aktier -1,1%. Men efter ett år steg aktierna med +9,1% igen. Räntehöjningar är därför inte alltid dåliga för aktier, som många skulle tro.

Varför höjer inte Fed i januari?

Det kan de inte.

Fed köper fortfarande tillgångar under sitt program för kvantitativa lättnader. En räntehöjning samtidigt som man lättar på politiken har ingen mening. Dessutom kommer det inte att ha någon som helst effekt.

Eftersom Fed meddelade att nedtrappningen av tillgångsköpen skulle upphöra före dess första räntehöjning, är mars det första mötet som kan leverera en räntehöjning.

Kan Fed låta hökaktig under sitt januarimöte? Ja, det kan de – genom att tillkännage en snabbare nedtrappning, som för diskussioner om utsikterna för en räntehöjning större än 25 punkter.

Sammantaget måste Fed agera för att behålla sin trovärdighet. Till exempel, under lång tid under pandemin, krävde de att inflationen skulle vara övergående – tills de släppte det tillfälliga ordet från sina uttalanden. För att undvika att göra samma misstag kan Fed leverera fler höjningar i år än vad marknaden förväntar sig.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto