Home > Fed förlänger sina utlåningsfaciliteter

Fed förlänger sina utlåningsfaciliteter

Precis som inför det föregående FOMC-mötet hade Fed ett viktigt meddelande till allmänheten en dag innan mötet och presskonferensen. Denna gång utannonserade Fed att de kommer förlänga sina utlåningsfaciliteter, som annars hade förfallit mot slutet av september, till slutet av december.

Gårdagens beslut satte igång ytterligare en våg av försäljning av USD på FX-marknaden. USD hade redan en nedåtgående trend innan detta, och gårdagens budskap resulterade i nya låga noteringar för världens reservvaluta, exempelvis mot GBP.

Fed spänner musklerna

Ett fåtal marknadsdeltagare, framförallt privata investerare, förstår på riktigt vad Fed:s akutåtgärder står för. Dessutom, trots den relativa finansiella stabiliteten som finns på amerikanska marknader (exempelvis aktiemarknaden), har de faciliteter som Fed tillhandahållit knappt använts hittills.

Hittills har utlåningsprogrammen inte mötts av särskilt stor efterfrågan. Vissa av dem har visat sig vara för komplicerade och dyra för att användas. Andra, som sänker den privata sektorns lånekostnader, har inte används till sin fulla kapacitet.

Detta kan tolkas som att krisen inte är så akut i USA, eller att Fed anser att virusutbrottet är mer beständigt än man tidigare trott, och att de därför ger alla en till chans att delta i programmen, om det behövs.

Allt sammantaget är Fed:s beslut ytterligare en form av lättnader då programmet erbjuder resurser som kan användas vid behov. Utöver detta har Fed återigen skickat starka signaler till finansiella marknader.

Med dessa åtta program redo att användas visar Fed sina muskler. Hittills har endast PPP använts, men resten ligger redo att användas.

Om resten av programmen inte används på grund av komplicerade villkor eller svåra förhållanden kan Fed justera detta snabbt. Hittills är det viktigaste att marknaden och finansvärlden är medvetna om att musklerna finns där och vad de innebär. Det är muskler som är värda flera biljoner dollar och som kan användas för att hjälpa ekonomin under dessa svåra tider.

Marknaden har hittills inte reagerat på nyheterna från Fed. Detta är trots allt inget nytt då programmen redan var tillgängliga. Den utökade tillgängligheten till årets slut signalerar dock att Fed är där och bevakar situationen, och kommer ingripa vid behov.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto