Home > Fed fortsätter att hjälpa små och medelstora företag

Fed fortsätter att hjälpa små och medelstora företag

Inför FOMC-mötet (Federal Open Market Committee) i juni 2020 har den amerikanska centralbanken utannonserat ytterligare åtgärder för att hjälpa små och medelstora företag i USA. De uppdaterade sitt Main Street Lending Program genom att sänka minimisumman för lån, höja gränsen på maxlån och även förlänga lån till fem år så att många företag kan dra nytta av det.

Dessa åtgärder kommer inte som en överraskning, och marknadsdeltagare bör förvänta sig ännu mer under de kommande dagarna.

Detta är den amerikanska centralbankens starka svar på coronavirus-pandemin. Utöver att sänka räntan till noll har de utformat faciliteter som ska stimulera ekonomisk aktivitet på ett sätt vi aldrig tidigare skådat.

Dock har endast cirka 100 miljarder dollar av de 4 biljoner dollar som finns tillgängliga använts, vilket antyder att villkoren antingen är för strikta, eller att det inte finns behov av kapital. Men om vi ser den påverkan som coronavirus-pandemin har haft på den globala ekonomin, och den amerikanska ekonomin, finns det uppenbarligen behov av kapital.

Detta innebär att svaret på varför den amerikanska centralbanken har lättat på villkoren för sitt låneprogram.

Vad innebär detta för företagen?

Den amerikanska centralbanken är villiga att köpa fler slags lån och även förlänga villkoren för lån i programmet. Företag har nu ett extra år på sig att betala tillbaka lånet – fem istället för fyra.

För det andra är Fed villiga att köpa upp till 95% av de lån som givits ut till företagen. För att kunna få ta ett sådant lån tittar de på företagets skuldnivå, som inte bör överstiga sex gånger EBITDA, vilket innebär intäkter innan ränta, skatt, avskrivning och amortering).

För det tredje halverade de storleken på minimisumman som företag kunde låna och ökade lånetaket. På så sätt vill den amerikanska centralbanken se till så att alla slags företag kan ta del av de tillgängliga medlen, från väldigt små företag till medelstora företag.

En intressant sak med den amerikanska centralbankens pressmeddelande är att de kom två dagar innan deras presskonferens för juni 2020. Och sedan Fed utannonserade de åtta programmen på bilden ovan har S&P500 stigit med 45%, medan de tillgängliga medlen knappt har använts.

Med andra ord räckte det för Fed att ”spänna” musklerna lite för att marknaden skulle tro att de har musklerna som krävs för att ge stöd åt ekonomin. Ibland räcker det att ha stora muskler.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.