Home > Fed-guvernören Lael Brainard uppmanar till fortsatt försiktighet.

Fed-guvernören Lael Brainard uppmanar till fortsatt försiktighet.

Trots tecken på framsteg i ekonomin föredrar Fed-guvernören Lael Brainard fortsatt försiktighet gällande räntehöjningar.

Det sade hon enligt Bloomberg News i ett tal i Chicago på måndagen, som är det sista talet från Federal Reserve innan den tysta perioden inför mötet 20-21 september.

Inflationen är fortsatt svag, sade Brainard, samtidigt som arbetsmarknaden förbättrats.

Alternativet att skärpa policyn i förebyggande syfte är enligt Lael Brainard ”mindre tilltalande”, i en miljö där minskande arbetslöshet inte har lett till ökad inflation.

”Det faktum att många ledande ekonomier lider av otillfredsställande efterfrågan och har styrräntor på eller nära noll, och att USA-dollarn ofta ses som en trygg tillgång, kan leda till att negativa chocker utomlands får särskilt stora effekter på dollarns värde, vilket i praktiken överför svagheten till USA:s ekonomi”, sade Lael Brainard.

”Asymmetri i riskhantering i dagens nya verklighet ställer krav på försiktighet i minskandet av ackommoderande policy”, sade Lael Brainard.

Med räntor nära noll är det lättare för Fed att reagera om behovet att höja skulle uppstå snabbare än väntat, till skillnad från att reagera på negativa överraskningar som stör ekonomin.

”Jag tycker att den inställningen har tjänat oss väl de senaste månaderna”, sade Lael Brainard.

Lael Brainard, ledamot sedan 2014, har under sin tid i Federal Reserve ansetts vara den ledande rösten för att hålla räntorna på låga nivåer.

Brainard har tidigare betonat att Fed-ledamöterna måste vara uppmärksamma på tillståndet i såväl den globala ekonomin som på finansmarknaderna, och på effekterna av en starkare dollar för USA:s ekonomi.

Extra fokus riktas mot vad Lael Brainard säger då hon nämns som en kandidat till finansministerposten om Hillary Clinton väljs till president.

I ett tal i juni sade Lael Brainard att hon såg tre skäl att inte höja räntorna: att utvecklingen på arbetsmarknaden saktat in, att lönerna inte steg, samt att inflationen var envist låg.

S&P 500 (dagsdiagram)

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto