Home > Fed håller räntan oförändrad, höjer BNP-prognosen

Fed håller räntan oförändrad, höjer BNP-prognosen

Handelsveckans huvudsakliga händelse, Fed:s beslut och ekonomiska prognos, var inte en besvikelse. Fed hade ett svårt uppdrag i att förklara för marknaderna hur de kommer fortsätta sin lättade hållning samtidigt som de uppgraderar BNP- och inflationsprognosen. På något sätt lyckades Fed med detta, och de finansiella marknaderna reagerade i enlighet med det.

När FOMC-utlåtandet släpptes kom även BNP-prognosen. Fed höjde BNP-prognosen till 6,5% under 2021, från 4,2%. De höjde även BNP för 2022 till 3,3%, vilket återspeglar de positiva utvecklingarna i vaccinationsracet och den förväntade positiva påverkan detta får på ekonomin.

Detaljer från gårdagens Fed-möte och ekonomiska prognos

Utöver att höja den ekonomiska prognosen höjde även Fed inflationsprognosen från 1,8% till 2,4% under 2021. Detta ligger i linje med de senaste utvecklingarna på oljemarknaden, och även i linje med Fed:s nya mandat – från inflationsmål på 2% till genomsnittligt inflationsmål runt 2%.

De flesta var intresserade att se hur deras ”dots plot” skulle se ut. Fyra Fed-medlemmar anser att räntorna ska ligga högre under 2022, och sju anser att de kommer öka under 2023. Jämfört med den föregående rapporten är det ytterligare tre deltagare som anser att det bör bli en höjning under 2022, och två till som anser detta under 2023. Med andra ord har fler medlemmar skiftat från duvaktigt till relativt hökaktigt.

Trots att Fed hade en positiv ton om ekonomin, arbetslöshetsgraden och inflationen sjönk dollarn initialt. Anledningen till detta kom från aktiemarknaden som steg till nivåer som låg nära rekord (exempelvis Dow Jones) tack vare att Fed valde att behålla lättnaderna trots den allt mer positiva ekonomiska prognosen.

För att summera levererade Fed ett blandat budskap då de signalerade starkare ekonomisk aktivitet tillsammans med begränsad inflation. När Fed:s ordförande Jerome Powell inledde presskonferensen 30 minuter efter FOMC-utlåtandet hade EURUSD gått från 1,19 till 1,1960, AUDUSD från under 0,77 till 0,7770 och Dow Jones flörtade med 33 000.

Vi kan återigen säga att Fed gjorde det omöjliga och justerade vägledningen på ett sådant sätt att marknaden förstod budskapet. Hur kan man annars tolka marknadens reaktion att sälja dollarn efter ett så positivt budskap, och samtidigt köpa aktier vid rekordhöga nivåer?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.