Home > Fed höjer BNP-prognosen – kommer de göra det igen senare i år?

Fed höjer BNP-prognosen – kommer de göra det igen senare i år?

Hela finansvärlden väntade på hur Fed skulle kommunicera sitt beslut under mars-mötet. Och det fanns helt klart utmaningar med det.

Å ena sidan var Fed tvungna att ta i beaktning den överraskande starka BNP-prognosen. Detta är positivt för dollarn, och bör leda till ett hökaktigt svar. Fed var även tvungna att räkna med en högre inflation, vilket också är positivt för dollarn då Fed bör svara på det med hökaktiga åtgärder.

Å andra sidan ville inte Fed genomföra åtstramande åtgärder för tidigt. Hur kan man kombinera dessa två utan att sända ut ett förvirrande budskap?

Om det finns ett område där Fed gjorde rätt var det den ekonomiska tillväxten. Enligt Fed:s prognos kommer den amerikanska bruttonationalprodukten stiga snabbare än väntat tack vare den otroligt snabba vaccinationsgraden, vilket onekligen leder till att den ekonomiska aktiviteten kommer stiga.

Varför uppgraderade Fed BNP-prognosen?

Fed har rätt i att uppgradera prognosen. Om vi tar en titt på de senaste ekonomiska rapporterna pekar allt mot ytterligare återhämtning och fortsatt tillväxt.

Om vi börjar med vaccinationen mot COVID-19. USA är på väg att ha vaccinerat 50% av befolkningen över 15 år mot slutet av juni. Detta i sig leder till bättre än väntad ekonomisk tillväxt, och som Jerome Powell uttryckte det under onsdagens presskonferens lär ekonomin bara förbättras från och med nu.

Detaljhandeln fortsätter sin starka trend, trots ett litet farthinder i februari. Siffrorna från januari reviderades dock högre, och det varma vädret under de kommande månaderna tillsammans med stödpaketet som hamnar i de amerikanska hushållen bör leda till ökad konsumtion och högre BNP.

Kan Europa hålla tillbaka tillväxten i USA?

Fed:s Powell var tvungen att svara på en intressant fråga under onsdagens presskonferens. Nämligen – kommer Europas problem med COVID-19-vaccinationen påverka tillväxten i USA?

Studier har visat att Europa inte kommer nå nivåerna innan krisen inom det närmsta året. Samtidigt uppgraderar USA sin ekonomiska prognos och är världsledande i ekonomisk tillväxt. Powells svar påpekade exakt detta – USA leder den globala återhämtningen, och Europa lär gagnas av det snarare än att hålla tillbaka USA.

Oavsett hur man ser på det lyckades USA igen. Precis som efter finanskrisen 2008-2009 återhämtar sig landet betydligt snabbare än Europa och andra delar av världen. Man bör inte överraskas om Fed höjer prognosen för ekonomin igen senare i år.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto