Home > Fed kommer börja köpa företagsobligationer

Fed kommer börja köpa företagsobligationer

En ny måndag för med sig nya överraskningar från Fed – de utannonserade att den uppdaterade Secondary Market Corporate Credit Facility (SMCCF) även skulle innefatta att köpa företagsobligationer. Detta pressmeddelande skickade aktiemarknaden i USA uppåt, och DJIA landade på över 2 000 punkter högre från sitt låga terminspris över natten.

Intressant nog kommer pressmeddelandet igen på en måndag. För en vecka sedan, under förra veckans start på handelsveckan, utannonserade Fed nya villkor som lät små och medelstora företag få snabbare tillgång till finansiering. Två dagar senare erbjöd FOMC-presskonferensen mer detaljer, och nu efter ytterligare två handelsdagar utannonserar Fed ytterligare lättnader.

Vad kommer Fed faktiskt göra?

Det som Fed planerar att göra är att utöka akutlån till stora företag. Endast denna gång kommer detta innebära att det inte finns krav på företagen att söka medlen direkt. Istället kommer Fed skapa ett index över amerikanska företagsobligationer baserat på företag som är berättigade.

Denna metod är unik och öppnar upp inför många frågor. Exempelvis kan man undra hur lång tid det tar tills de har en SPV (Special Purpose Vehicle), som direkt köper aktier om Fed kan köpa företagsobligationer genom att helt enkelt skapa en SPV?

Många kritiker menar att den enda anledningen varför aktiemarknaden har stigit och verkar nå nya höjder (Nasdaq har nått rekordhöga nivåer under pandemin) är centralbankens åtgärder. Därför har vi börjat höra röster om aktiemarknadsmanipulation och ohållbara värderingar.

Hela tanken bakom den amerikanska centralbankens beslut är att den ska förbättra finansiering och tillgång till kredit för företagen i USA. Till följd av detta stimuleras ekonomisk tillväxt, och slutligen ett av Fed:s mandat, nämligen jobbtillfällen. Obligationsköpandet kommer inledas idag, och BlackRock är företaget som genomför transaktionerna.

Fed kommer via SMCCF-programmet köpa företagsobligationer av amerikanska företag som är kategoriserade som ”investment-grade”, men även från företag som ligger på minst BB-/Ba3 vid köptillfället. SPV kommer dra nytta av direkt finansiering det amerikanska finansdepartementet (75 miljarder dollar), där 25 miljarder dollar ska användas på sekundära marknader och 50 miljarder dollar på den primära marknaden. Fed:s tanke är att bygga ett bredare marknadsindex som spårar många olika obligationer på den sekundära marknaden och som hela tiden uppdateras för att hitta nya kandidater.

Som tidigare nämnts har aktiemarknaden gått upp sedan utannonserandet. Vad som är intressant är att SPV, som finansieras av finansdepartementet, i princip använder skattebetalarnas pengar och ger dem direkt till amerikanska företag. Detta kommer antagligen anses vara ett av de djärvaste besluten som tagits av den amerikanska centralbanken.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto