Home > Fed kommer låta inflationen stiga

Fed kommer låta inflationen stiga

Den sjätte oktober 1979 förändrade Fed hur de såg på inflation, mer specifikt hur de väljer att hantera inflation. Detta kom efter Nixon-skandalen, och det förändrade allt för en värld som var tvungen att förlita sig på en dollar som inte backades av guld.

Snabbspola fram fyra årtionden. Gårdagens utannonsering av Fed har potentialen att ha en liknande eller till och med större påverkan på finansiella marknader. Fed pratade om sitt penningpolitiska ramverk och använd Jackson Hole-konferensen som plats att utannonsera vad de har upptäckt. Detta är inte första gången som Fed levererar viktiga beslut på Jackson Hole. Men denna gång har budskapet möjligheten att förändra historien.

Förändringar av Fed:s ramverk

Till skillnad från andra centralbanker i den utvecklade världen har Fed ett dubbelt mandat. Å ena sidan ska de bibehålla prisstabilitet, och å andra sidan ska de sikta mot att skapa jobbtillfällen.

Coronavirus-krisen har pågått ett tag nu, och de har redan sänkt räntorna så lågt som möjligt, så nu var Fed tvungna att göra något annat. I flera år har de kämpat för att hålla inflationen runt 2%, men misslyckats då den utvecklade världen har mött kris efter kris (finanskrisen 2008-2009, Euro-krisen 2012 och IT-bubblan på 90-talet).

En förändring var därför nödvändig, enligt Fed. Och igår fick vi reda på detaljerna.

Den viktigaste förändringen kommer det mandat som har med prisstabilitet att göra. Fed växlade till 2% genomsnittlig inflation över tid, vilket var ett djärvt drag från hur de brukade se på inflation. Genomsnittlig här innebär att man tar hänsyn till tidigare inflation, men även framtida. För att nå ett snitt på 2% kan Fed välja att låta den nuvarande inflationen nå över 2% med god marginal.

Om den nuvarande inflationen nådde 4% och tidigare inflation låg på 0% hade snittet på 2% inte lett till en ränteökning eller ett policyskifte från Fed. Fram tills idag var Fed tvungna att ändra sin ton om inflationen närmade sig 0, eller om inflationsförväntningarna antydde det. En ränteökning eller en snävare cykel hade då kunnat genomföras.

Fed spelar här ett farligt spel, men om det någonsin har funnits en kris då det behövs är det den kris vi nu befinner oss i. Detta är outforskade territorier för den mest proaktiva centralbanken i världen.

Det kvarstår att se hur marknaden tar emot förändringarna. Kommer andra centralbanker göra samma sak?

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto