Home > Fed låter räntorna stå fram tills tidigast 2023 Rates

Fed låter räntorna stå fram tills tidigast 2023 Rates

Den amerikanska centralbanken (Fed) gav sitt FOMC-utlåtande och prognoser igår. Det var många som såg fram emot deras utlåtande, men Fed var inte tydliga med hur de kommer räkna ut genomsnittlig inflation, och det enda nya med Fed:s mandat var stark vägledning.

Med det i åtanke steg USD efter presskonferensen, och EURUSD sjönk till under 1,18 medan AUDUSD sjön till under 0,73.

Gårdagens presskonferens kan dock gå till historien då det var det första FOMC-utlåtandet och presskonferens under ”nya Fed”, vilket är en Fed som bedrivs med ett nytt mandat – genomsnittligt inflationsmål (AIT).

Vad var det som Fed kommunicerade?

Först och främst signalerade Fed sin avsikt att hålla den federala räntan nära noll fram tills tidigast slutet av 2023. Detta innebär att Fed fortsätter med sina lättnader i minst tre år till.

Detta är givetvis fortfarande beroende på omständigheterna, vilket innebär att Fed kan göra mer om det behövs. Fler lättnader kan därmed komma att ske senare.

Det finns just nu ingen given väg för ekonomins utveckling. Ekonomin återhämtade sig starkare än vad Fed först trodde, men osäkerheten gällande pandemin gör att alla framsteg måste ifrågasättas.

Dessutom måste även Fed:s nya AIT-mandat innehålla sysselsättning. Fed vill gärna att arbetslösheten ska återgå till cirka 3,5%, men inser samtidigt att det är en lång väg kvar innan dessa siffror kan nås igen.

När det kommer till inflationen har Fed signalerat en villighet att låta inflationen stiga en aning, men misslyckades återigen med att förklara vad de anser vara rimlig inflation. Precis som när de utannonserade policyförändringen under Jackson Hole-konferensen i augusti ville inte Fed binda sig till mätvärden för inflationen.

Slutligen var det många som förväntade sig att Fed skulle utannonsera nya åtgärder. Det enda nya var dock vägledning, det som kallas ”forward guidance”, men det finns redan två i FOMC som inte håller med om den vägledning som ges just nu. En sista sak är att Fed överväger en ny våg med finansiellt stöd, vilket innebär att detta bör prissättas av marknaden.

Allt sammantaget var det en balanserad presskonferens med Fed i ett vänta-och-se-läge.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.