Home > Fed och genomsnittligt inflationsmål – vad man kan förvänta sig från onsdagens möte

Fed och genomsnittligt inflationsmål – vad man kan förvänta sig från onsdagens möte

Den viktigaste händelsen denna handelsvecka är den amerikanska centralbankens beslut på onsdag. Medan marknadsdeltagare inte förväntar sig att Fed kommer utöka sina program för kvantitativa lättnader denna vecka kommer fokus ligga på att ta reda på fler detaljer om genomsnittligt inflationsmål.

Fed förändrade sitt mandat nyligen och fokuserar nu mer på inflationen snarare än sysselsättning. Mer specifikt riktar de nu sina insatser mot genomsnittlig inflation på 2%. Precis som alla andra snitt är det viktigt vilken period man använder sig av – pratar vi om månader eller år? Detta blir extra viktigt ju längre tillbaka i tiden Fed tittar, då det kan leda till mer lättnader framöver. USD kommer därmed reagera utefter förväntan på dessa detaljer.

Lägre ränta under lång tid framöver

Fed granskade sitt mandat och deras beslut att använda sig av genomsnittligt inflationsmål kommer med ett tydligt budskap – lägre ränta under lång tid framöver. Men för att nå sitt nya mandat med genomsnittlig inflation på runt 2% måste Fed lätta villkoren mer än hittills.

Detta kan endast innebära en svagare dollar och högre priser på aktiemarknaden, utan antydan om trendbrott framöver. Men hur kan Fed fortfarande genomföra lättnader när de redan har genomfört kvantitativa lättnader och utökat sin balansräkning?

Det verkar som att Fed kommer fokusera mer på lättnader av finansiella förhållanden på regelbunden basis. Med andra ord kommer effekterna av Fed:s åtgärder synas i form av en svagare USD, högre priser på aktiemarknaden och snäva kreditspridningar. Samtliga dessa tre variabler måste existera samtidigt för att de finansiella förhållandena i USA ska lättas.

Exempelvis gick växlingskursen för EURUSD ned från 1,25 till 1,06 mellan 2018 och 2020, vilket innebar en starkare USD i den viktigaste växlingskursen.

Samtidigt ökade amerikanska aktier, och indexen låg på rekordhöga nivåer, trots faktumet att USD ökade. En sådan situation kommer inte tolereras av nya Fed. För att skapa lättade finansiella förhållanden på regelbunden basis kommer Fed se till så att samtliga tre förhållanden uppnås – svagare dollar, högre priser på aktiemarknaden och snävare kreditspridningar.

För marknaden är detta ett starkt budskap. Det innebär att små korrigeringar på aktiemarknaden kan leda till att Fed levererar ytterligare lättnader.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.