Home > Fed öppna för närtida höjning, men data avgör.

Fed öppna för närtida höjning, men data avgör.

Fed håller dörren öppen för en höjning men inkommande data (och avsaknaden av nya chocker på finansmarknaderna) blir avgörande för om de vågar agera så tidigt som vid nästa möte.

Det noteras i en rad analytikerkommentarer på Federal Reserves räntebesked på onsdagskvällen. Fed lämnade som väntat styrräntan oförändrad men konstaterade att de närtida riskerna mot ekonomin har minskat.

Commerzbank noterar att Feds skrivningar om ekonomin i allmänhet och arbetsmarknaden i synnerhet var mer positiva än i juni, vilket gör att en räntehöjning åter hamnar i fokus.

”Utlösandet av det andra steget i ’ränteraketen’ är däremot beroende av ett fortsatt flöde av data, och signalvärdet av dagens uttalande ska inte överskattas”, skriver Commerzbank.

Fed noterar att en rad ekonomiska data, inte minst jobbrapporten för juni, har visat att det svaga maj-utfallet var en engångshändelse. Fed observerar också hushållens starka konsumtion medan uppfattningen om inflationen var oförändrad.

Frasen om att de närtida riskerna mot utsikterna har minskat refererar uppenbart till normaliseringen på finansmarknaderna efter att Brexit-chocken avtagit rätt snabbt.

De två viktigaste hindren för högre USA-räntor har försvunnit de senaste två veckorna: dels studsade jobbmarknaden upp igen i juni och Brexit-inverkan har varit begränsad. Volatiliteten har normaliserats och aktiemarknaderna är nu på eller över nivåerna före Brexit.

Det rätt positiva FOMC-uttalandet kan indikera att Fed är redo att höja vid nästa möte den 20-21 september.

”Men efter kommunikationsproblemen de senaste månaderna så skulle vi inte sätta gården i pant på det, eller mer precist på signalvärdet i uttalandet”, skriver Commerzbank.

Givet ryckigheten sedan april-mötet (duvaktigt uttalande följt av hökaktigt protokoll) så bör man åtminstone vänta till att protokollet släpps om tre veckor. I slutändan är det mer klokt att fokusera på data än på ord.

Innan de höjer en andra gång så Fed uppenbarligen vara helt, helt säkra på att tillväxten fortsätter och att inflationen och arbetsmarknaden går mot målet.

”För att säga det på ett annat sätt: medan det bara tar en dålig jobbrapport för att försena en höjning, så förefaller det att krävas en rad uteslutande goda nyheter för att tillåta att trycka ned bromsen. Nu börjar dock Fed att få slut på ursäkter”, skriver Commerzbank.

Innan september-mötet kommer FOMC att få två jobbrapporter till. Två starka utfall tillsammans med juni-rapporten kan åter få en höjning i september på bordet. Det förutsätter också att inget annat händer på de globala finansmarknaderna som stör detta, och Fed har också att gå försiktigt fram med hänsyn till vad andra centralbanker gör.

”Därför håller vi fast vid vår prognos om att Fed kommer att höja först i december”, ett år efter ’lift-off'” skriver Commerzbank.

Nordea noterar att Fed inte gav någon tydlig hint om timingen för nästa räntehöjning, men att tonen i FOMC-uttalandet indikerar att Fed anser att förhållandena har förbättrats för en höjning inte alltför långt bort.

”Vi fortsätter att förvänta oss att nästa höjning kommer i december, men om nästa två jobbrapporter visar en månatlig uppgång på nära 200.000 så kan en höjning så tidigt som i september bli mer sannolik”, skriver Nordea.

Om data tillåter det kan vi snart få se Fed-ledamöter uttrycka mer missnöje med den mycket flacka bana som har prisats in i fed funds-terminerna. Sådana tillfällen inkluderar protokollet från dagens möte den 17 augusti och Fed-chefen Janet Yellens anförande vid Jackson Hole-konferensen den 26 augusti.

RDQ Economics noterar att uppgraderingen av beskrivningen av arbetsmarknaden och Esther Georges reservation var väntade, men att de inte förutspått skrivningen om att de närtida riskerna minskat, särskilt inte i spåren av Brexit. Men Fed forsätter att inte ge en riskbalans. Riskerna är mindre nu än tidigare men Fed säger inte ännu att de är balanserade.

Detta är inte lika starkt som formuleringen av ”nästa möte” från oktobermötet 2015, vilket signalerade en stark beredskap att höja räntan i december.

”Men vi tror att det visar att FOMC är öppen för att agera i september givet att jobbtillväxten förblir stark och att det inte uppstår några nya upplevda risker. Ekonomiska data kommer troligen att få mer uppmärksamhet framöver då marknadsaktörerna försöker bedöma chanserna för en septemberhöjning”, skriver RDQ Economics.

Handelsbanken noterar att även om Fed signalerar att de håller dörren öppen för en höjning i år, så är de inte övertygade om att Fed verkligen kommer att agera.

Ett skäl till att finansmarknaderna varit relativt lugna efter Brexit-omröstningen har varit förväntningarna om att centralbankerna kommer att behålla sin duvaktiga hållning.

”Om därmed Feds höjningstema återvänder, så kan det leda till negativa reaktioner på finansmarknaderna som så småningom kommer att få Fed att ta bort handen från höjningsknappen igen, som vi har sett vid upprepade tillfällen det senaste året eller så. Vi tror fortsatt att Fed kommer att hålla oförändrat till andra kvartalet 2017″, skriver Handelsbanken.

Dolllarindex (veckodiagram)

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto