Home > Fed på ”ganska god bana” enligt förre fed-chefen Ben Bernanke.

Fed på ”ganska god bana” enligt förre fed-chefen Ben Bernanke.

Federal Reserve ligger på en ”ganska god bana” när banken förbereder sig för att höja räntan nästa vecka och därefter fortsätta att höja räntan gradvis.

Det sade förre Fedchefen Ben Bernanke vid ett investerarmöte i Washington på torsdagen, enligt Bloomberg News.

”De vill agera tillräckligt för att säkra att inflationen förblir under kontroll, vilket den ger alla indikationer på att vara”, sade han.

Ben Bernanke sade att Fedledamöterna ”kommunicerar att de avser att agera nästa vecka och avser att fortsätta att gradvis normalisera räntan” därefter så länge de ekonomiska utsikterna är starka, arbetslösheten fortsätter sjunka och löneökningarna tar fart.

”Så här långt verkar de ligga på en ganska god bana”, sade den förre Fedchefen.

Han konstaterade vidare att Fed är ”mycket försiktiga” och tillade att ”jag tycker att det är lämpligt”.

Ben Bernanke tror vidare att Fed kommer att börja minska på balansräkningen ”om omkring ett år från nu”, efter att man höjt räntan ytterligare från nollränterestriktionen.

Han stöder också Janet Yellens strategi att minska balansräkningen genom att låta värdepapper löpa ut vid för förfall i stället för att använda balansräkningen som ett aktivt verktyg för penningpolitik. Det betyder att ”mycket gradvist och passivt, och på ett mycket förutsägbart sätt, kommer balansräkningen minska under de kommande fem till sju åren för att gå tillbaka till en mer normal nivå”.

Ben Bernanke uppmanade också sin efterträdare janet Yellen att inte vara överdrivet optimistisk om president Donald Trumps ekonomiska planer.

”Jag skulle tillråda viss försiktighet. Ett antal element i Trumps program är åtminstone lite tveksamma i fråga om deras legala utsikter”, sade han.

Ben Bernanke räknar dock med att såväl företags- och inkomstskatterna kommer att sänkas ”vid någon punkt”. Däremot är han ”något skeptisk” till att kongressen kommer att anta ett stort infrastrukturprogram med tanke på vissa republikanska ledamöters opposition mot stora budgetunderskott.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto