Home > Fed planerar att låna direkt till storföretag

Fed planerar att låna direkt till storföretag

Med start igår började den amerikanska centralbanken (Fed) sitt nya program Primary Market Corporate Credit Facility (PMCCF), genom vilket de kommer låna direkt till storföretag.

Detta är en akutåtgärd som kommer kort efter att Fed för två veckor sedan utannonserade att de kommer köpa företagsskulder på öppna marknaden.

Detta utlåtande gjordes på en måndag, precis i början av handelsveckan. I och med detta lär Fed få kritik då röster redan har börjat höras om eventuella juridiska problem med ett sådant program.

Kontroverserna angående Fed:s PMCCF-program

För ett par veckor sedan började Fed köpa skuld från individuella företag, och detta har fått många att höja på ögonbrynen.

Hur kan exempelvis investerare utvärdera påverkan av Fed:s åtgärder på företagens aktiepriser? Plötsligt behöver värderingar ett nytt mätvärde för att jämföra dem med liknande aktier.

The Federal Reserve Act tillåter Fed att låna till andra instanser än banker, men endast om programmet har en bred bas. Dessutom måste företagen vara solventa för att möta kriterierna att få vara med i programmet, och finansministern måste även skriva under. I princip är detta ett verktyg som endast får användas i nödsituationer och Fed använder den nu för att lindra påverkan av lågkonjunkturen på storföretag.

Återigen använder Fed en Special Purpose Vehicle (SPV) för denna facilitet. I kontrast till Secondary Market Corporate Credit Facility (SMCCF) som Fed använder för att köpa individuella företags skuld är PMCFF utformad som en backspärr för företagsskuld så att storföretagen får lättare att hantera de problem som pandemin orsakat.

Det finns även ett par andra begränsningar. Exempelvis är det i båda programmen förbjudet att köpa skuld från utfärdare som är majoritetsägda av en utländsk statsmakt. Dessutom måste utfärdarna vara inkorporerade och i USA och ha sin hemvist där.

Detta är ännu en åtgärd som visar hur långt Fed är villiga att gå. Sedan början av coronavirus-pandemin har Fed vidtagit ett antal åtgärder och skapat faciliteter för att göra det lättare för hushåll, finansiella företag, kommuner och företag att låna.

Det började med att sänka den federala räntan till nära noll och genom att pumpa ut USD i finanssystemet. Nu när saker och ting har lugnat sig en aning på marknaderna visar Fed att de är redo att använda sig av skräddarsydda lösningar för andra ekonomiska spelare. Den här gången är det storföretagens tur.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto