Home > Fed ser skäl att höja räntan gradvis framöver.

Fed ser skäl att höja räntan gradvis framöver.

Federal Reserve har nästan nått sina mål för inflation och sysselsättning vilket stärker argumenten för att höja räntan.

Det sade Feds vicechef Stanley Fischer på fredagen, enligt Bloomberg News.

”Enligt min uppfattning förefaller Fed vara relativt nära att ha uppnått såväl inflations- som sysselsättningsdelarna i mandatet. Därmed är argumenten för att ta bort ackommoderingen gradvis relativt starka, men ha i åtanke att framtiden är osäker och att penningpolitiken inte ligger på en förutbestämd bana”, sade han.

Han sade att det troligen kommer att vara relativt stora policyskillnader globalt framöver, men att han är optimistisk om att spridningseffekterna från en normalisering i USA ska kunna hanteras av utländska ekonomier. De globala riskerna mot utsikterna har samtidigt minskat.

”De finansiella förhållandena på marknaderna har generellt förbättrats relativt tidigare i år, där även den initiala turbulensen i spåren av Brexit-omröstningen visade sig vara relativt kortlivad”, sade han.

Han är ganska optimistisk om att effekten från den tidigare dollarförstärkningen på tillväxt och inflation till stora delar har fallit ur, och att omvärlden befinner sig på lite säkrare mark.

Stanley Fischer sade att Fed kommer att ta bort ackommoderingen bara som en respons till förbättrade utsikter vad gäller de ekonomiska förhållandena och inflationen.

Styrräntan i USA väntas stiga långsammare och totalt sett mindre än vid tidigare åtstramningar.

”Detta bör i sin tur minska divergensen mellan hållningen i USA och penningpolitiken i utlandet och associerade spridningseffekter från en sådan divergens”, sade han.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto