Home > Fed skiftar diskussionen från lättnader till underhåll av nuvarande villkor

Fed skiftar diskussionen från lättnader till underhåll av nuvarande villkor

Den amerikanska centralbanken inledde året på ett aktivt sätt. Medan de inte har haft ett FOMC-möte än har de ingripit på marknaden via intervjuer och tal från medlemmarna. Dessa ingripanden är normala under tiden mellan möten, och traders fokuserar på det budskap som Fed-medlemmarna sänder ut – hökaktiga eller duvaktiga.

Fed-medlemmarna inledde året den 4:e januari och har hittills varit väldigt aktiva med hela tolv tal och intervjuer från röstande och icke-röstande medlemmar på lite över en vecka från den 4:e januari till den 12:e januari.

Hur ser Fed:s penningpolitiska hållning ut?

Den 4:e januari antydde Fed-medlemmen Bostic, en röstande medlem på FOMC-kommittén, att tillgångsköpsprogrammen kan behöva kalibreras om ifall vaccinen fungerar och den ekonomiska återhämtningen äger rum. För första gången sedan pandemin startade har en Fed-medlem antytt att lättnaderna är på väg bort. Bostics budskap var därmed hökaktigt, eller tjurartat, för valutan.

Tre dagar senare hade samma Fed-medlem ett par burdusa ord att säga om detta och antydde att Fed kan komma att upphäva sitt program för kvantitativa lättnader tidigare än väntat. Ett annat hökaktigt budskap bara tre dagar senare.

Marknaden reagerade inte av ett par anledningar. För det första är detta bara en Fed-medlem, och för det andra var många marknadsdeltagare fortfarande på semester.

En annan Fed-medlem, en röstande sådan, Clarida, sände ut ett motsatt budskap den 8:e januari. Mer specifikt antydde Clarida att takten på uppköp (obligationsköp) bör fortsätta i samma takt under hela året.

Vi kommer inte prata om alla tal och intervjuer här, men det budskap som Fed sänder ut handlar inte om en förlängning av tillmötesgående penningpolitik utan om att hålla saker som de är, och eventuellt vända kurs, om det finns anledning till det.

Aktiemarknaden fortsätter att ligga högt, trots det som skedde vid Kapitolium. Inte ens en potentiell riksrätt mot presidenten räckte för att få aktiemarknaden att sjunka. Därför är det rättvist att anta att marknaderna kommer fortsätta i snäva intervall fram tills det att den nya presidenten svärs in om sex dagar, så till vida att inget extraordinärt sker.

Allt sammantaget har inte en enda Fed-medlem signalerat en villighet att genomföra fler lättnader, och det bör räcka för att aktivera larmet för USD-björnar. Vi får snart reda på vad Fed menade.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto