Home > FED-tal, PMI och nytt eurogruppsmöte under veckan

FED-tal, PMI och nytt eurogruppsmöte under veckan

På måndagen släpps de första av veckans bostadssiffror från USA, där bostadsmarknaden börjat visa tecken på tillfrisknande på sistone. Ett avbräck kom dock i och med orkanen Sandy, som väntas påverka statistiken både i oktober och i november.

Försäljningen av befintliga bostäder väntas ha varit oförändrad i oktober, efter en nedgång med 1,7 procent månaden före, medan husmarknadsindexet från NAHB spås ligga stilla.

Enligt Credit Suisse väntas såväl försäljningen av befintliga bostäder som bostadsbyggande påverkas negativt av orkanen Sandy, men ”stormeffekterna är sannolikt en novemberhistoria”.

På tisdag släpps mer data i form av bostadsbyggandet. Det väntas ha sjunkit med 3,7 procent i oktober, efter att ha stigit med hela 15 procent månaden före. Det var främst byggande av flerfamiljshus som rakade i höjden, +25,1 procent.

Tisdagen bjuder också på räntebesked från Bank of Japan. Inga penningpolitiska förändringar väntas dock före nyvalet som hålls den 16 december. Under förra veckan kom yenen under press sedan oppositionsledaren Shinzo Abe sagt att om hans parti, LDP, kommer till makten vill han att BOJ vidtar ytterligare åtgärder för att bekämpa deflationen.

Commerzbanks Marco Wagner konstaterar i ett marknadsbrev att BOJ redan har genomför massiva penningpolitiska lättnader vid fyra tillfällen i år, senast i september och oktober. Dessutom sade BOJ-chefen Maasaki Shirakawa i ett tal förra veckan att ekonomin väntas återgå till en måttlig återhämtningsbana efter de massiva stimulanserna.

I Bryssel hålls ett extra eurogruppmöte för att besluta om hur Greklands skuldbörda ska lättas samt om nästa delutbetalning av nödlånet.

På tisdagen ska också finansministern Anders Borg tala om det ekonomiska läget vid ett seminarium anordnat av SNS.

Marknadsaktörerna är nyfikna på om han då kommer att ta tillfället i akt och revidera ned regeringens BNP-prognoser. Dessa har kritiserats från både oppositionen och ekonomer för att vara alltför optimistiska. Anders Borg själv sade dock till journalister den 9 november att regeringen inte gör några nya prognoser förrän i slutet av januari och att de nuvarande prognoserna ”gäller till dess”.

Klockan 18.15 svensk tid på tisdagen talar Fed-chefen Ben Bernanke inför Economic Club of New York.

”Bernankes tal kommer att hjälpa till att forma förväntningarna om utfallet av FOMC-mötet den 11-12 december, där Fed måste besluta om de ska kompensera för utgången av Operation Twist vid årsskiftet”, skrev Nordea i ett kundbrev.

På torsdagen är det dags för Thanksgiving och då är marknaderna stängda, men butikerna förbereder sig för den traditionella ”Black Friday”-handeln, som är en viktig indikator för helghandeln.

Torsdagen bjuder på HSBC:s preliminära inköpschefsindex för november från Kina, och frågan är om det har letat sig upp över 50-strecket som indikerar expansion. Även euroområdet publicerar preliminärt PMI för november månad. Industri-PMI väntas ha stigit svagt till 45,6 från 45,4, medan tjänste-PMI väntas ha legat stilla på 46,0, enligt Bloomberg News prognos.

”Vi förväntar oss en ytterligare liten nedgång i industri-PMI för november (till 45,0 för euroområdet och 45,5 för Tyskland). Svaga ekonomiska data i euroområdet, dödläget om det tredje stödprogrammet för Grekland och oron för det ’fiskala stupet’ i USA kommer sannolikt att ha haft en viss inverkan på sentimentet”, skrev Commerzbank i ett kundbrev.

Torsdag-fredag håller EU-toppmöte om långtidsbudgeten.

På fredagen publiceras det tyska IFO-indexet, som väntas ha sjunkit till 99,5 i november, från 100,0 i oktober.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto