Home > Fed utvärderar en egen digital valuta

Fed utvärderar en egen digital valuta

En av de största rubrikerna igår kom från den amerikanska centralbanken. Fed:s ordförande Powell sade att Fed utvärderar fördelarna med en digital valuta.

CBDC (Central Bank Digital Currencies) har blivit mer än bara en idé. Efter att ECB (den europeiska centralbanken) utannonserade att de har ansökt om varumärkesskydd för en digital euro har andra centralbanker inlett processen att omfamna digitala valutor (exempelvis den japanska och kanadensiska centralbanken). Och nu signalerar Fed samma sak.

Vad kommer CBDC bidra med i den digitala världen? Kommer de bli ett hot mot redan existerande digitala valutor? (det vill säga stablecoins, altcoins, Bitcoin).

En lång väg framåt för CBDC

Innan vi går sakerna i förväg bör man säga att det är en lång väg fram tills det att CBDC lanseras. Med det innebär det att det fortfarande är mycket jobb som måste göras med allt från ett juridiskt ramverk till infrastruktur, men det innebär inte att det kommer ta lång tid.

En av de största frågorna angående CBDC är ifall de kommer räknas som lagligt betalningsmedel. Och ifall de kan ha samma funktion som pengar har idag?

Enligt en studie i år kommer de flesta centralbankerna i utvecklade länder troligtvis utfärda sin första CBDC inom några år. ”Några” är förvisso fler än ”ett par” men mindre än ”ett flertal”. Om vi dömer av hur brottom centralbankerna har haft att utannonsera sitt intresse i CBDC kan vi troligtvis anta att dessa valutor kommer bli en verklighet tidigare än många tror.

Det stora problemet med en CBDC, jämfört med en fysisk valuta, kommer från hotet om cyberattacker. En framgångsrik cyberattack på en CBDC äventyrar inte bara valutan men hela ekonomin. Hittills har alla stora kryptobörsar utsatts för cyberattacker. Och infrastrukturen för dessa projekt har även utmanats ett flertal gånger.

När centralbanker av denna kaliber studerar möjligheten att introducera en CBDC är det bäst för kryptovärlden att den lyssnar. Inga andra institutioner i världen har lika stora resurser eller lika skickliga researchavdelningar, för att inte nämna det inflytande som krävs för att genomföra ett sådant projekt.

Men hur kommer det gå för redan existerande kryptovalutor? Kryptomarkanden kommer förändras dramatiskt. När de stora spelarna anländer till spelplanen kommer det göra ett avtryck. Det är bäst att komma ihåg vad som hände när CME introducerade terminskontrakt på Bitcoin. Detta ledde till de toppnoteringar som sågs under 2017, då professionella investerare började investera.

Kommer samma sak hända nu, men denna gång för hela kryptomarknaden?

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto