Home > Fed:s balansräkning fortsätter att krympa

Fed:s balansräkning fortsätter att krympa

Under en vecka då tre centralbanker kommer utannonsera sina penningpolitiska beslut (Japans, Kanadas och Europas centralbanker) kommer den drivande faktorn för valutamarknaden från en oväntad källa – den amerikanska centralbanken.

Förra veckan krympte Fed:s balansräkning för fjärde veckan i rad med nästan 90 miljarder dollar – det mesta den krympt sedan 2009. Den totala storleken på balansräkningen hamnade på under 7 biljoner dollar då akutlån till primära mottagare och utländska centralbanker mognade. De senaste fyra veckornas krympning är lika med ett likviditetstapp på nästan 250 miljarder dollar.

Var är lättnaderna?

Fed var en av de första centralbankerna som svarade på coronavirus-pandemin. De sänkte sin ränta och startade genast upp ett program för kvantitativa lättnader.

Kraschen på aktiemarknaden under första hälften av maj berodde framförallt på att investerare flydde till säkra tillgångar – och då ansågs USD vara en sådan tillgång. Allt medan likviditeten förbättrades tack vare swappavtal med andra banker började villkoren på marknaden lättas upp, och dollarn försvagades i enlighet med det. AUDUSD återhämtade sig till 0,7 från 0,55, EURUSD nådde 1,14 från 1,07 och andra valutapar följde liknande mönster.

Nu när balansräkningen fortsätter krympa och Fed inte verkar göra något för att stoppa det är frågan ifall trenden med en försvagad dollar är över? Och vad innebär detta från ett grundläggande perspektiv – mår marknaden så pass bra att den inte behöver stödet från Fed längre?

Utöver det vi nämnt hittills tog Fed nyss sin reporänta till noll för första gången sedan tredje kvartalet 2019. Detta är ännu ett bra tecken på en stabil finansmarknad. Vad kommer hända härnäst för USD?

Med mindre likviditet på marknaden stiger efterfrågan på dollar. Detta kanske inte märks direkt på marknadspriserna, men i och med att antalet dollar minskar leder till oundvikligen till att valutan stiger i värde.

Denna vecka är en av de viktigaste veckorna för valutamarknaden på hela sommaren. Efter ECB:s beslut på torsdagen kommer investerare se över sina investeringar för resten av sommaren, vilket leder till sänkt volatilitet i dess eftermäle.

Om Fed:s balansräkning fortsätter att krympa under de kommande veckorna, samtidigt som andra centralbanker fortsätter att utöka sina lättnader, lär USD komma tillbaka med stor kraft.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto