Home > Feds Bostic föredrar aggressiv balansräkningsminskning. Köpa USD nu?

Feds Bostic föredrar aggressiv balansräkningsminskning. Köpa USD nu?

Atlantas Fed-president förespråkar en aggressiv balansräkningskrympning utöver höjningar av räntor. Högre inflation lämnar inte Fed något annat alternativ än att strama åt penningpolitiken snabbare. Är det dags att köpa USD?

Federal Reserve är den första centralbanken som har introducerat konceptet med kvantitativa lättnader – att köpa statsobligationer. De använde den som svar på den stora finanskrisen 2008-2009 och igen under covid-19-pandemin.

En önskad effekt av kvantitativa lättnader är att penningpolitiken … lättar. Lättare finansiella villkor stimulerar ekonomin förutom att sänka federal funds-räntan nära noll. Som ett resultat expanderade Feds balansräkning till rekordnivåer, till biljoner och biljoner dollar.

Men nu signalerar Fed en vändning. De planerar att både börja höja federal funds-räntan i mars och krympa balansräkningen. Krympprocessen, eller kvantitativ åtstramning, är mer intressant att se eftersom den aldrig har gjorts i den skala som Fed planerar att använda nu.

Dollarindex förblir hausse medan den befinner sig i den stigande kanalen

Dollarindexet steg under andra halvan av förra året då investerare ökade sina satsningar på att Fed kommer att reagera på högre inflationsdata. Nu när Fed gav upp den "övergående" inflationstanken, uppstår röster om att de borde vända sin politik aggressivt.

Om så är fallet, bör dollarindex förbli bud och inne i den stigande kanalen. Dollarn kommer att stiga så länge serien av högre toppar och högre dalar fortsätter.

Feds Bostic föredrar att balansräkningen krymper 100 miljarder dollar/månad

I går avslöjade Atlantas Fed-president Bostic att Fed kan bli extremt aggressiv med sin krympande balansräkning. Han talade om 100 miljarder dollar/månad i kvantitativ åtstramning, vilket betyder att Fed förbereder sig på att linda upp balansräkningen med mer än 1 biljon dollar på tolv månader efter den första räntehöjningen.

Som namnet antyder är kvantitativ åtstramning monetär åtstramning, precis som kvantitativ åtstramning är monetär åtstramning. I praktiken innebär det att de finansiella villkoren kommer att stramas åt ovanpå de planerade räntehöjningarna.

Så hur kommer Fed att göra det?

Planen är att låta värdepappersinnehav förfalla utan att återinvestera kapital varje månad. Det är inte första gången som Fed gör det, men inte i den här skalan. Förra gången de försökte linda upp sin balansräkning stoppades de också av en ny lågkonjunktur.

Sammanfattningsvis vet varken Fed eller marknaderna vad kvantitativa lättnader i stor skala skulle medföra. Men risken för att inflationspsykologin tar över är för stor för att ignorera.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto