Home > Fed:s program för kvantitativa lättnader fortsätter

Fed:s program för kvantitativa lättnader fortsätter

Förra onsdagens Fed-möte fick USD att sjunka mot andra valutor. Som förväntat uttryckte Fed sin duvaktighet och uteslöt möjliga ränteökningar fram tills tidigast 2024. 

Kvantitativa lättnader är ett obligationsuppköpsprogram som bedrivs av Fed. I detta program köper centralbanken obligationer som har utfärdats av det amerikanska finansdepartementet, det vill säga i princip amerikansk skuld. Genom att göra det sänks avkastningen, och därmed underlättas de finansiella förhållandena i ekonomin.

Detta är en slags okonventionell penningpolitik, och är vanligt när räntan ligger på eller nära noll. Ju mer centralbanker köper och ju längre programmet pågår, desto mer lättas penningpolitiken – och detsamma gäller för valutan.

Vad antydde Fed under december-mötet?

Ett av de viktigaste budskapen som Fed meddelade var att det inte finns något slut i sikte för deras kvantitativa lättnader. Nu när vaccinen rullas ut, och världen börjar se ett slut i tunneln, finns det ett par åsikter som har handlat om att Fed borde signalera en möjlig nedsaktning av sina obligationsköp redan under 2021. Ordförande Powell har dock på ett skickligt sätt undvikt att antyda detta.

Hittills har Feds program lutat mot kortare obligationer. Genom att göra det har Fed lyckats lätta de finansiella villkoren samtidigt som de sänkte räntan till noll. Under 2021, och möjligtvis efter det, har Fed antytt att de kan skifta mot att köpa längre obligationer. Just nu köper Fed obligationer till ett värde av 120 miljarder dollar varje månad. För att underlätta förhållandena ännu mer, kan de öka takten under 2021, eller förlänga programmet till 2022. Genom att skifta mot längre obligationer i en så kallad ”Operation Twist” har de som mål att sänka avkastningen på långsiktiga obligationer. På så sätt kan företag utfärda mer långsiktig skuld till gynnsamma villkor och investera vinsterna i ekonomin.

Det är dock inte säkert att Fed kommer inleda ”Operation Twist” nästa år. När Fed:s ordförande Jerome Powell fick frågan om det lät han inte säker angående hur effektiv en sådan åtgärd skulle vara. Han påpekade även att vissa sektorer, som bostadssektorn, har vänt relativt starkt, men han uteslöt inte ytterligare månatliga köp och antydde till och med att det fanns mer som Fed kunde göra.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto