Home > Feds räntehöjning ej spegling av ändrade utsikter.

Feds räntehöjning ej spegling av ändrade utsikter.

Onsdagens räntehöjning är inte en spegling av ändrade ekonomisk utsikter.

Det sade Fed-chefen Janet Yellen vid en presskonferens efter räntebeskedet tidigare på onsdagen.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjde styrräntan till ett intervall inom 0.75 och 1.00 procent. Målet var tidigare mellan 0.50 och 0.75 procent.

Hon sade vidare att kärninflationen inte har ändrats mycket den senaste tiden, men Fed förväntar sig att inflationen kommer att stabilisera sig runt 2 procent de kommande åren.

Janet Yellen noterade också att ledamöternas ekonomiska prognoser, och prognoserna för styrräntan, har ändrats mycket lite jämfört med motsvarande prognoser i december.

FED-chefen sade vidare att det ännu är för tidigt att göra någon bedömning av eventuella finanspolitiska åtgärder.

Hon sade också att kommittén hade diskuterat en eventuell förändring av den rådande reinvesteringspolicyn vid dagens möte, men inga beslut fattades.

Janet Yellen sade att det är lättare att använda styrräntan, Fed funds, som aktivt penningpolitiskt verktyg än balansräkningen. När processen att minska balansräkningen väl kommer i gång kommer det dock att ske gradvis och förutsägbart.

Hon sade Fed vill vara säkra på ekonomins bana, och inte ”överdrivet oroade för nedsidesrisker” innan man börjar minska balansräkningen.

På en fråga om vad Fed menar med att man inte räknar med att börja minska balansräkningen förrän normaliseringen av styrräntan har kommit ”en god bit på vägen” (well under way) svarade Janet Yellen att hon inte kan ge ett specifikt svar.

Hon tillade att ”well under way” är mer kvalitativt än kvantitativt.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto